Blir bredere: - Nådeløst

Nye tall bekymrer analytiker.

En rapport slår nå alarm om nye biler. Foto: Paul Kleiven / NTB
En rapport slår nå alarm om nye biler. Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Den gjennomsnittlige bredden på biler i EU passerte 180 centimeter i første halvdel av 2023. Siden 2001 har nye biler blitt i gjennomsnitt en halv centimeter bredere hvert år, melder The Guardian.

I Norge har det lenge pågått debatter om at parkeringsplasser er blitt trangere.

En ny rapport utarbeidet av den europeiske organisasjonen Transport & Environment (T&A) slår fast at mange av de nyere bilene på markedet faktisk er for brede til å passe inn i de minste parkeringsplassene, som i flere europeiske land er standardstørrelse.

Skaper ulykker

- Det er nådeløst. Det drives av salgene av de største SUV-ene, bilene blir større hvert år, sier James Nix, en av analytikerne i T&E.

Han mener det bør komme reformer mot utviklingen.

- Det ser kanskje ikke ut som store tall, men realiteten er at - med mindre det kommer en reform - en kohort av store luksus-SUV-er og pickuper vil bli bredere enn trailere og busser, sier han.

Men det er ikke bare størrelsen på nye biler som bekymrer. Ifølge rapporten dreper de flere og forurenser mer.

Tesla-fans i harnisk etter dette. Vis mer

Fordi at de veier mye mer enn mindre biler og har høye frontpartier, fanges ofre som blir påkjørt under bilen i stedet for at de blir kastet til siden eller over bilen.

Endret anbefalingen

Aksjonister har bedt lovgivere i EU om å få EU-kommisjonen til å revidere breddegrensen, ifølge The Guardian. De mener at større biler har redusert plassen for andre trafikanter, for eksempel myke trafikanter, og dermed økt faren på veien.

Avisen viser til belgisk data fra 2017 til 2021, som viser at en 10 centimeter økning i høyden på et kjøretøys frontparti øker risikoen for død med 30 prosent, når en bil treffer en fotgjenger eller syklist.

I Norge anbefaler Sintef at en parkeringsplass er 2,6 meter bred. Anbefalingen var ny av 2023, ettersom Sintef frem til i høst anbefalte 2,5 meter.

Økningen kommer at at også biler på norske veier vokser - og er i dag opp mot to meter brede. Med speil i tillegg, gjenstår det ikke da mye plass å komme seg ut av bilen på, hvis man parkerer på en vanlig parkeringsplass.

Mer om