Ble tatt til gissel av Hamas: - Gikk gjennom helvete

Snakker ut etter at hun ble frigjort.

Yocheved Lifshitz var en av to eldre kvinner som ble løslatt fra Hamas´ fangenskap mandag. Foto: Jenny Yerushalmy/Ichilov hospital via AP/NTB
Yocheved Lifshitz var en av to eldre kvinner som ble løslatt fra Hamas´ fangenskap mandag. Foto: Jenny Yerushalmy/Ichilov hospital via AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hamas har den siste tiden holdt flere gisler på Gaza. Noen har de siste dagene blitt frigjort, blant dem en eldre kvinne ved navn Yocheved Lifshitz (85).

Fra et sykehus i Tel Aviv forteller hun via sin datter Sharone Lifschitz som tolk, om det hun har opplevd, skriver Sky News.

Ble behandlet «godt»

Den 85 år gamle israelske kvinnen skal ha blitt kastet bakpå en motorsykkel, med armene og beina på hver sin side. Deretter skal hun ha blitt kjørt gjennom pløyde åkre og inn i Gaza, forteller Lifschitz.

Gislene skal deretter ha blitt tvunget til å gå flere kilometer på våt grunn i et «spindelvev» av undergrunnstuneller.

Lifshitz fikk møte familien og ble deretter ivaretatt på sykehus. Foto: Jenny Yerushalmy/Ichilov hospital via AP/NTB
Lifshitz fikk møte familien og ble deretter ivaretatt på sykehus. Foto: Jenny Yerushalmy/Ichilov hospital via AP/NTB Vis mer

Lifshitz forteller at hun «gikk gjennom helvete».

Hamas-soldatene skal likevel ha latt gislene vaske seg og spise, men det var det.

- De ga oss pitabrød, hard ost, kremost med lavt fettinnhold og agurk, og det var maten vår for en hel dag, forteller hun.

Hun skal ha fått tilsyn av lege underveis, og soldatene skal ha vært forsiktige med dem og behandlet dem «godt».

Gislene bør være hovedprioritet

85-åringen ble tatt til gissel lørdag 7. oktober og ble løslatt mandag denne uken, sammen med en annen eldre kvinne ved navn Nurit Cooper (79). Så langt er fire gisler som ble tatt løslatt.

Hun forteller at soldatene virket forberedte på gissel-aksjonen, og påstår at den fremsto nøye planlagt.

STERKE BILDER: Overlege og professor Mads Gilbert er på vei til Gaza. Han forklarer at situasjonen er verre enn noen gang. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV / AP Vis mer

Frankrikes president Emmanuel Macron besøkte Israel tirsdag. Macron mener at å fri gislene på Gazastripen er det viktigste i nåværende øyeblikk.

- Det første målet vi bør ha i dag, er at alle gislene settes fri, uten å gjøre forskjell, fordi det er en forferdelig forbrytelse leke med livene til barn, voksne, eldre, sivile og soldater, sa Macron tirsdag formiddag.

Den 85 år gamle kvinnen som nå er løslatt kritiserer Israels militære (IDF) for å ikke ha tatt advarslene fra Hamas som ble gitt uker i forveien på alvor.

- IDK tok det ikke seriøst, sier hun ifølge Sky News.

De to eldre kvinnene Yocheved Lifshitz og Nurit Cooper da de ble løslatt av Hamas mandag.Foto: Al Qassam brigades via AP/NTB
De to eldre kvinnene Yocheved Lifshitz og Nurit Cooper da de ble løslatt av Hamas mandag.Foto: Al Qassam brigades via AP/NTB Vis mer

Ektemannen er gissel

Lifshitz var en av rundt 200 antatte gisler på Gaza. Blant dem som fortsatt ikke er løslatt av Hamas, er hennes ektemann. Datteren Sharone har tidligere fortalt overfor CNN at hun frykter for farens tilstand.

- Faren min er der og mange andre vi kjenner venter på gode nyheter. Vi vet ikke hva som skjer med dem, ikke en gang om de er i livet eller hvordan situasjonen er, har hun sagt.

Lifshitz og ektemannen bodde begge nær tettstedet Nir Oz, som tidligere var hjem til nærmere 300 folk nær grensen til Gaza. Nir Oz er blant stedene som ble verst rammet fra Hamas gikk til angrep tidligere i oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer