Ble advart flere dager før ulykken

Flyselskapet innførte restriksjoner før hendelsen skjedde.

Veggen løsnet i luften på en Alaska Airlines Boeing 737 Max 9, som forrige uke tok av fra Portland i USA. Foto: National Transportation Safety Board/AP/NTB
Veggen løsnet i luften på en Alaska Airlines Boeing 737 Max 9, som forrige uke tok av fra Portland i USA. Foto: National Transportation Safety Board/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Forrige uke fikk passasjerer om bord på en Alaska Airlines-flygning seg en traumatisk opplevelse, da en gjemt nødutgang blåste ut etter avgang fra Portland i USA.

Det var 177 passasjerer om bord da det skjedde. Hendelsen har rystet en hel verden, og flytypen - som blant annet brukes av Norwegian - er satt på bakken i flere deler av verden.

Etterforskning tyder nå derimot på at flere forvarsler ble gitt, ifølge BBC.

Ble varslet og tok grep

Jennifer Homendy jobber for det amerikanske luftfartstilsynet. Hun forteller overfor kanalen at piloter på tre tidligere flygninger hadde fått opp varsellamper om at det var et problem med trykket.

Dette ble naturligvis rapportert videre, og Alaska Airlines skal ha nektet flyet fra å fly langdistanse over vann, opplyser Homendy videre.

Enn så lenge er det ikke klart om det er en sammenheng mellom trykkvarslene og det som forårsaket at panelet inne i flyet løsnet.

Videoer i sosiale medier viser et fly brenne mens det taxer på rullebanen på Haneda-flyplassen i Japan. Video: X Vis mer

Delen som løsnet kan fra utsiden av flyet se ut som en dør, da det hvis nødvendig kan brukes som en ekstra nødutgang. Denne døren brukes derimot ikke i dette Alaska Airlines-flyet, og ser derfor ut som et vanlig vindu fra flyets innside.

Ingen av passasjerene var derfor oppmerksomme på at dette ikke var en vanlig rad.

Luftfartstilsynet anså det som viktig å lokalisere flydøren, slik at de kan foreta riktig etterforskning av hendelsen. Døren skal senere ha blitt funnet i en hage.

Klærne ble revet av barnet

Det satt to personer på raden der veggen plutselig løsnet. På setet ved midtgangen satt en mor, mens hennes barn satt i midtsetet. Ingen satt i vindussetet.

Veggen løsnet da flyet ennå var på vei opp i høyde, noe som betydde at alle passasjerer fortsatt var fastspent i setebeltene sine. Dette reddet trolig liv.

Hendelsen skjedde på rundt 16 000 fot, som tilsvarer nesten 5000 meter over bakken, ifølge BBC. Ingen ble skadet etter hendelsen, men flere passasjerer har fortalt om et enormt dragsug fra da veggen løsnet.

STORM: Et kraftig uvær herjet i deler av Argentina 17. desember, noe som skapte store problemer for flytrafikken. Video: X / Kameraone. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

Flere skal ha fått mobilene revet ut av hendene, og genseren til barnet som satt nærmest skal ha blitt sugd av kroppen og ut av flyet.

På videoer fra inne i flyet ser man alle passasjerer sitte med oksygenmasker, mens pilotene foretar en nødlanding tilbake på flyplassen i Portland.

Alaska Airlines har etter hendelsen satt alle sine Boeing 737 Max 9 på bakken. Over 200 avganger har til nå blitt kansellert.