Bilister frykter at frontlys skal forårsake ulykker

En undersøkelse viser at mange bilister sliter med å se med motgående trafikk.

Flere lar vær å kjøre når det er mørkt. Foto: Hollandse Hoogte/Shutterstock/NTB
Flere lar vær å kjøre når det er mørkt. Foto: Hollandse Hoogte/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

På moderne biler har man erstattet tradisjonelle halogenpærer med LED-lys, som gir sjåfører enda bedre sikt. Det kan derimot skape problemer for motgående trafikk.

Det kommer frem i en undersøkelse gjort i Storbritannia, der 85 prosent av 2000 spurte bilister oppgir at frontlys på motgående biler er et økende problem, skriver Sky News.

Ni av ti er redde

Bilbergings- og forsikringsselskapet RAC har bedt om ytterligere forskning på området, etter å ha fått urovekkende opplysninger i egen undersøkelse.

De ber nå transportdepartementet i Storbritannia om å ta grep.

Ni av ti bilister opplyser at lysene ofte er for sterke, mens litt over halvparten, 64 prosent, mener at lysene er så sterke at de frykter de vil forårsake ulykker.

SER DU BILEN?: Foran oss ligger det en bil uten baklys. Umulig å se og veldig skummelt på mørke og våte høstveier. Er bilen din mørklagt kan politiet gi deg kjøreforbud. Video: Rune Korsvoll Vis mer

Flere oppgir dessuten at de unngår å kjøre når det er mørkt, da særlig eldre sjåfører.

- Mer bekymret enn noensinne

Det pekes på flere årsaker til at mange bilister er plaget av frontlys i motgående trafikk. Én av grunnene kan være at lysene ikke er stilt riktig og at det er flere høye biler på veien.

- Våre figurer viser at sjåfører er mer bekymret enn noensinne over frontlys, og har et ønske om at noe gjøres, sier talsmann for RAC Rod Dennis.