- Bestemor, jeg har blitt skutt

Tre palestinsk-amerikanske studenter ble i helgen skutt på gaten i USA.

Hisham Awartani, Kinnan Abdalhamid og Tahseen Aliahmad er alle innlagt på intensivavdeling. Foto: Handout / Institute for Middle East Understanding / AFP / NTB

Hisham Awartani, Kinnan Abdalhamid og Tahseen Aliahmad er alle innlagt på intensivavdeling. Foto: Handout / Institute for Middle East Understanding / AFP / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Lørdag ble tre menn i 20-årene skutt på gata i den amerikanske byen Burlington i delstaten Vermont. De er alle ventet å overleve, men får behandling ved en intensivavdeling, ifølge BBC.

USAs president Joe Biden har fordømt angrepet.

Hisham Awartani, Kinnan Abdalhamid og Tahseen Aliahmad studerer alle i USA, men ble kjent da de gikk på skole på Vestbredden i Palestina.

Politiet har ikke slått fast noe motiv bak handlingene, men det etterforskes hvorvidt hatkriminalitet kan være årsaken bak. En 48 år gammel mann er arrestert, men har ikke erkjent seg skyldig.

Angrepet etter bursdag

Selv om alle tre overlever, har situasjonen vært alvorlig for alle tre. Abdalhamid og Aliahmad skal ha blitt skutt i brystet, mens Awartani ble truffet nederst på ryggen ved ryggmargen.

For Awartani vil det ta lang tid før han er seg selv igjen, forteller hans onkel Rich Price til kanalen. Kvelden hendelsen skjedde, hadde kompisene vært hjemme hos Price på en bursdagsfest for hans åtte år gamle tvillinggutter.

PROTEST: Store folkemengder med Palestina-flagg møtte opp på Eidsvolls plass utenfor Stortinget. Det merket man også på innsiden av Stortinget. Vis mer

- Bare noen minutter etter at de forlot huset, kom en mann ut av mørket, rettet en pistol mot dem og skøyt fire ganger, forteller Price.

Må kanskje i rullestol

Etter å ha blitt skutt, ringte Awartani politiet. Deretter skal han ha sendt en melding til bestemoren sin, der han skrev «Bestemor, jeg har blitt skutt».

Awartanis mor, Elizabeth Price, har uttalt seg om hendelsen overfor ABC News. Hun forteller at sønnen risikerer å måtte sitte i rullestol.

- Jeg rister og er tom på innsiden. Jeg lengter etter å være med sønnen min. Han ligger immobilisert i sengen, men han hadde stort pågangsmot i starten. Jeg tror bare at det nå begynner å gå innover ham i hvor stor grad denne utfordringen blir å påvirke han, sier hun og fortsetter:

- Han må kanskje sitte i rullestol. Jeg tror han kommer til å kunne klare å gå, men livet hans som han kjenner det har blitt tatt fra ham, og han blir nødt til å skape et helt nytt liv, sier hun til kanalen.

USA skulle være trygt

Ifølge Price skal de tre kompisene ha blitt oppfordret til å studere i USA på grunn av stabiliteten og tryggheten landet kunne tilby, i motsetning til urolighetene hjemme i Palestina.

- Jeg kunne aldri ha sett for meg at de skulle komme hit for å studere og at noe som dette skulle hende med dem, forteller han til kanalen.

Det er som nevnt ikke kjent hva motivet bak handlingene er, men det spekuleres rundt om hatkriminalitet er grunnen til at de tre kompisene ble skutt.

Et malaysisk Tiktok-innlegg hevder scener fra Israel er iscenesatt. Men dette klippet er egentlig fra Norge. Video: Tiktok, AP, AFP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

President Joe Biden har sagt man må vente til faktaene ligger på bordet, men at det «absolutt ikke er plass til noen form for vold eller hat i Amerika». Det blusset opp økt hat mot israelere og og palestinere i USA, etter at Hamas angrep Israel 7. oktober.

FBI-direktør Christopher Wray har tidligere ropt varsko om det han mener er «historiske nivåer» av antisemittisme i landet, ifølge BBC. Også palestinere har opplevd en økt frykt den siste tiden, ifølge CNN.