Danmark:

Ber om hjelp: - Ta med spade og trillebår

Danmark forbereder seg på stormen «Pia».

Hesnæs havn i Danmark under en storm i oktober. Foto: Ingrid Riis/Ritzau Scanpix/AFP/Denmark Out/NTB
Hesnæs havn i Danmark under en storm i oktober. Foto: Ingrid Riis/Ritzau Scanpix/AFP/Denmark Out/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Stormen «Pia» nærmer seg Danmark, og er ventet å treffe i opp mot orkan styrke fra torsdag. Stormen er også ventet i sør-vestlige Norge, der folk er blitt bedt om å feste løse gjenstander og utsette juleutfarten hvis det er mulig.

Flere steder i Danmark har fått varsel om fare for forhøyet vannstand. Blant dem er Fredensborg kommune, som på hjemmesiden søker hjelp fra egne innbyggere, skriver B.T.

«Akutt bruk for hjelp»

På kommunens hjemmeside kommer det frem at vannet kan stige med opp mot 1,5 meter. På grunn av dette trenger de hjelp til å sikre bygninger fra vannmassene, skriver de.

«Vi har derfor akutt bruk for hjelp fra alle som kan bidra med å sikre bygninger og materiale rundt Nivå Havn! Kom og hjelp oss med å fylle sandsekkene fra i morgen onsdag den 20/12 kl. 07 og resten av dagen», står det skrevet i en melding publisert tirsdag kveld.

STORM: Et kraftig uvær herjet i deler av Argentina 17. desember, noe som skapte store problemer for flytrafikken. Video: X / Kameraone. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

«Gjerne ta med spade og trillebår», avslutter de.

Treffer Norge

Som nevnt er stormen også ventet å nå Norge, i tillegg til deler av Sverige utover torsdagen. Først ble det meldt gult farevarsel i sørlige deler av Vestland og i Agder.

Onsdag formiddag har Meteorologisk institutt oppjustert til oransje nivå, melder de på X.

«Fra sør i Hordaland til Agder venter vi kraftige vindkast fra torsdag ettermiddag. Vinden blir kraftigst i deler av Rogaland og Agder».

Vinden, som kommer fra nordvest, er også ventet å treffe Østlandet med opp mot stiv kuling natt til fredag. Her er det imidlertid ikke sendt ut noe farevarsel.

Mens vannstanden er ventet å øke i Danmark, er det også meldt nedbør i Norge. Snø er ventet i deler av Vestlandet og Østlandet.

Meteorolog Geir Ottar Fagerlid kommer med nedslående prognoser overfor Dagbladet. Det gjelder særlig de som har planer om å legge ut på julereise torsdag.

Disse bør tenke seg om før de krysser fjellovergangene.

- Det er ikke noe man vil se rett før jul. Det vil påvirke biltrafikken og flytrafikken i store deler av Norden, sier Fagerlid til avisen.