Bak lås og slå i Spania

Spanjolene har sett seg nødt til å ta grep.

Spanske dagligvarebutikker har låst inn matoljen. Foto: Jon Nazca/Reuters/NTB
Spanske dagligvarebutikker har låst inn matoljen. Foto: Jon Nazca/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spania er verdens største produsent av olivenolje, som for mange spanjoler er et fast inventar på kjøkkenet. Den siste tiden har det derimot blitt vanskeligere å få tak i matolje i spanske butikker.

Først og fremst har prisen på oljer som solsikke- og olivenolje skutt i været. Ifølge Reuters selges én liter med Ekstra virgin olivenolje for så mye som 14,5 euro.

Det tilsvarer 170 norske kroner.

Den stive prisen har bidratt til at antall tyverier av matolje har gått opp. For å få bukt med problemet, har spanske dagligvarebutikker nå bestemt seg for å sette varene bak lås og slå, skriver nyhetsbyrået.

- Vi ser en massiv økning av butikktyveri. Olivenolje har blitt et ideelt produkt å stjele, forteller Ruben Navarro, eier av butikkjeden Tu Super, til Reuters.

MATOLJE: Hvis du tar vare på denne vil du unngå unødvendig mye olje i stekepanna! Video: Malin Ridder-Nielsen Janssen. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Enkelte butikker har nå satt olivenolje i samme kategori som brennevin, kosmetikk og teknologiske apparater. Dette er varer som sikkerhetsmerkes.

I flere butikker «bures» matoljen inn bak kjetting og hengelås, for eksempel.

I Norge selges enlitersflasker med samme type olivenolje til tilsvarende priser. På Meny kan man kjøpe en Extra virgin olivenolje fra Jacobs til 198 kroner per liter. Eldorados spanske Extra virgin er derimot en billigere variant, og selges for 158 kroner literen, ifølge Menys hjemmesider.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer