Cambridge Dictionary:

Avslører årets ord - og gir det ny mening

Årets engelske ord har blitt kåret.

Kunstig intelligens har påvirket hva som er årets ord for 2023. Foto: Jonathan Raa/NurPhoto/Shutterstock/NTB
Kunstig intelligens har påvirket hva som er årets ord for 2023. Foto: Jonathan Raa/NurPhoto/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I likhet med at Språkrådet kårer årets norske ord, kårer Cambridge Dictionary årets engelske. Onsdag ble årets engelske ord for 2023 avslørt.

Det er ordet «hallucinate» som stikker av med seieren i år. På norsk oversettes det til «hallusinere», og som mange kanskje tenker, er ikke dette et nytt ord.

Ordet har derimot fått en ny betydning i den engelske ordboken.

Kunstig intelligens har det siste året skapt stor debatt, særlig i kjølvannet av lanseringer av digitale roboter som ChatGPT, der man kan spørre om nesten hva som helst og få svar.

Det har derimot vært noen feil ved disse robotene, og det er ikke alltid man kan stole på svarene man får fra kunstig intelligens. Det er i denne sammenhengen at Cambridge Dictionary har kommet opp med en ny betydning av det nevnte ordet «hallucinate».

En gepard likte dårlig å få denne roboten på besøk. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av. Vis mer

I tillegg til å bli definert som: «Å se, høre, føle eller lukte noe som ikke eksisterer, vanligvis på grunn av en helsetilstand eller fordi du har tatt et stoff», har den engelske ordboken nå bestemt at ordet kan defineres som:

«Når kunstig intelligens ( = et datasystem som har noen av de egenskapene som den menneskelige hjernen har, som for eksempel evnen til å produsere språk på en måte som virker menneskelig) hallusinerer, produserer det falsk informasjon».

Cambridge Dictionary forklarer definisjonen og bruken av ordet med at eksperter enn så lenge ikke har funnet noen god måte å stoppe kunstig intelligens fra å dele feilinformasjon på - eller hallusinere - som man nå kan si.

Wendalyn Nichols, publiseringsansvarlig for Cambridge Dictionary, sier at det faktum at kunstig intelligens kan «hallusinere», minner oss mennesker på at vi fortsatt må tenke kritisk selv om vi bruker slike verktøy.

- KI er fantastisk til å skumme seg gjennom enorme mengder data for å trekke ut og samle spesifikk informasjon. Men jo mer original du ber den om å være, jo mer sannsynlig er det at den kommer på avveie, sier hun ifølge Sky News.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer