Advarer om krokodiller i gatene

Rekordmengder nedbør har rammet den australske delstaten Queensland.

Mandag tikket det inn melding om en krokodille midt i den australske byen Ingham. Foto: Handout/Courtesy of Jonty Fratus/AFP/NTB
Mandag tikket det inn melding om en krokodille midt i den australske byen Ingham. Foto: Handout/Courtesy of Jonty Fratus/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Syklonen Jasper har herjet i østlige Australia over helgen, med nedbørsmengder på nivå med «flere måneder med regn» i løpet av kort tid. Det er de nordlige delene av Queensland som er hardest rammet, ifølge Reuters.

Mandag har en rekke småbyer ved Great Barrier Reef blitt stengt ned og flere evakueringsvarsler blir fortsatt sendt ut. Store elver av vann har blant annet oppstått på grunn av overfylte avløp.

Det har blitt populært for krokodiller i området - som har dukket opp midt i byen under flommen.

Midt i byen

Det skjedde blant annet i byen Ingham, der en saltvannskrokodille på opp mot to og en halv meter ble hentet opp fra vannet, etter å ha blitt observert av to gutter.

ABC News-journalist Chloe Chomicki filmet hendelsen, som er delt på X/Twitter. På en annen video ser man viltvoktere komme til stedet for å hente opp krokodillen.

Den ble ifølge The Guardian fraktet til et oppholdssted frem til flommen gir seg. Offiser for dyreliv Tony Frisby sier at hendelsen er en påminnelse om at ekstremvær kan føre til at krokodiller dukker opp på steder de normalt ikke oppholder seg.

Her hentes krokodillen opp i byen Ingham. Foto: Handout/Courtesy of Jonty Fratus/AFP/NTB
Her hentes krokodillen opp i byen Ingham. Foto: Handout/Courtesy of Jonty Fratus/AFP/NTB Vis mer

Utsetter luftevakueringen

Også i landsbyen Wujal Wujal har krokodiller blitt observert på steder utenfor normalen, skriver avisen.

Landsbyen ble hardt rammet av syklonen, og ifølge BBC skal ni personer, inkludert et sykt barn, ha tilbrakt natten på taket av et sykehus, etter at helsepersonell ikke klarte å få tak i dem.

Bilder fra Wujal Wujal viser at bygg står halvveis under vann.

Ifølge australske ABC News planla myndighetene en luftevakuering mandag, men på grunn av nettopp vanskelige værforhold har denne blitt utsatt til tirsdag morgen.

Meteorologisk byrå i Australia slår fast at nedbørdrekorden for desember fra 1907 er blitt «knust» i regionen. Den gang ble det målt 195,1 millimeter nedbør i løpet av ett døgn.

Den nye rekorden er 339,8 millimeter, ifølge kanalen.

I Cairns har regnet roet seg mandag, men det ventes store skader av vannet som har kommet. På flyplassen ser man småfly stå halvveis under vann.

Bilde fra flyplassen i Cairns mandag 18. desember. Foto: Australian Broadcasting Corp/AP/NTB
Bilde fra flyplassen i Cairns mandag 18. desember. Foto: Australian Broadcasting Corp/AP/NTB Vis mer

Byen skal ha målt over 300 millimeter regn på bare seks timer, skriver CNN. Veier rundt skal være oversvømte, og byen skal nesten ha blitt helt isolert som følge av flommen.

15 000 skal ha mistet strømmen, og det har også blitt advart mot mangel av rent vann i området. Myndighetene har ifølge kanalen advart folk om å være oppmerksomme på krokodiller og slanger i flomvannet.