England:

11 meldte seg ut: - Kan ikke bare stå å se på

Britiske politikere blir kritisert for å være for passive om Gazakrigen.

Labour-leder Keir Starmer under sin tale om Gazakonflikten tirsdag forrige uke. Foto: Chris Ratcliffe/EPA/POOL/NTB
Labour-leder Keir Starmer under sin tale om Gazakonflikten tirsdag forrige uke. Foto: Chris Ratcliffe/EPA/POOL/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag forrige uke holdt Englands opposisjonsleder Keir Starmer tale, der han sa at han ikke trodde at våpenhvile er løsningen på Gaza, men heller en humanitær pause.

Starmer begrunnet det med at våpenhvile kun vil «fryse en hver konflikt der den er akkurat nå», og ikke hjelpe i det store bildet.

Det har fått elleve medlemmer av Labour-partiet, som Starmer leder, til å trekke seg fra posisjonene sine.

Vekker sterke reaksjoner

- Vi kan ikke bare stå å se på og være en del av et parti som ikke snakker ut, eller i det minste krever våpenhvile, uttaler Afrasiab Anwar, som har vært medlem av partiet de siste ti årene, overfor Sky News.

De utmeldte mener det er «uholdbart» å fortsette som medlemmer.

De anklager Starmer blant annet for å ikke støtte opp under partiets grasrot. Selv har partilederen uttalt at hans fokus ligger på å hjelpe folk på Gaza, ikke på enkeltposisjoner innad i partiet.

Starmers ståsted har også vekket reaksjoner i interesseorganisasjonen Amnesty, som i en pressemelding skriver at Starmer ikke gir «det klare og prinsipielle lederskapet som denne tiår gamle krisen trenger».

Denne videoen viser en reporter fra Palestine TV få en beskjed på øret han sent vil glemme. Video: Reuters. Reporter: Helena Ringheim / Dagbladet TV Vis mer

I kjølvannet av partilederens tale forrige uke, ble også Storbritannia anklaget for å ha «sett vekk fra Israel og Palestina-konflikten», ifølge The Guardian.

Krever humanitær pause

Den britiske regjeringen har i likhet med Labour-lederen ikke gått inn for at den beste løsningen på Gaza er våpenhvile. I stedet har de valgt samme retning som Starmer stiller seg bak.

I en uttalelse til FN sa Tom Woodroffe før helgen at Storbritannia «fortsetter å be om umiddelbar, uhindret og trygg humanitær tilgang til Gaza, slik at livreddende hjelp, inkludert vann, drivstoff, medisiner og mat kan nå de sivile som sårt trenger det».

I tilegg oppfordret han alle parter om å tillate en humanitær pause, slik at hjelpen kommer frem.

Ikke enige

Det er splittede meninge om hvorvidt våpenhvile er løsningen på Gaza. Norge er for eksempel det eneste landet i Norden som støtter en slik løsning.

HAAMS: Tunnelsystemene til Hamas skaper «betydelige problemer» for de israelske styrkene i Gaza, mener pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug. Reporter: Edward Stenlund. Video: RT / Hamas Vis mer

Mens arabiske ledere lørdag oppfordret til en umiddelbar våpenhvile i Israels militæroffensiv på Gaza, er USA mindre sikre på at det er løsningen, ifølge Reuters.

Landets utenriksminister Antony Blinken har gjentatte ganger sagt at våpenhvile kun vil gagne Hamas.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer