- Taxfree-ordningen bør avskaffes

Det mener Ap-utvalg.

(upublisert) Opprettet

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen, vil nå ha en slutt på taxfree-ordningen.

Micaelsen leder et utvalg i Arbeiderpartiet som nå foreslår en rekke endringer i norsk helsepolitikk, blant annet en avvikling av taxfree-salget på norske flyplasser.

– Det mest omstridte forslaget vil være at vi mener at Ap bør ha som mål på sikt at taxfree-ordningen bør avskaffes i den formen det har i dag, sier Micaelsen til Nettavisen.

– Spesielt med den kraftige utvidelsen fra Høyre og Frp-regjeringen, har taxfree etter vårt syn fått et omfang som mange reagerer på, og som også vises i omsettingstallene for Vinmonopolet, sier Micaelsen.

Han mener norsk alkoholpolitikk har vært vellykket og at det gjenspeiler seg i folkehelsen.

– Det at vi har et moderat forbruk av alkohol og at det omsettes på en spesiell måte, har vært en suksessfaktor i mange år, sier han

Micaelsen viser også til at Norge nesten er det eneste landet som har igjen en taxfree-ordning.

Det er Travel Retail Norway (TRN) som drifter taxfreebutikkene på de største flyplassene i Norge, og de har en kontrakt som løper ut 2022. Avinor får store deler av sine inntekter fra taxfree-salget, men det mener Michaelsen de må finne en løsning på.

– Jeg opplever at de fleste er enige om at hvis vi i dag skulle finne ut hvordan vi skal finansiere flyplassene, så ville ikke det vært med alkohol, sier han.

I fjor ble det klart at et flertall på Stortinget vil ha en utredning av taxfree-salget på flyplassene, med et mål om at Vinmonopolet skal overta salget. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.