Steng motorveien, et fly går inn for landing

Fem spesielle (og litt skumle) flyplasser.

(upublisert) Opprettet

Prinsesse Juliana internasjonale lufthavn

(Foto: flickr.com/aero_icarus Lisens: CC BY-SA 2.0)Et Air France-fly går inn for landing på Prinsesse Juiana-flyplassen. (Foto: flickr.com/aero_icarus Lisens: CC BY-SA 2.0) Flyplassen ligger på den nederlandske delen av øya St. Martin i det nordøstlige Karibien. Innflyvningen er spektakulær nok for flypassasjerene, men sjansen for at badegjestene på stranda Maho beach kjenner det vel så mye i magen, er stor. Helt ufarlig er det heller ikke; i 2012 ble en kvinnelig strandgjest skadet da kraften fra jetmotorene blåste henne over ende.

 Gibraltar internasjonale lufthavn

(Foto: flickr.com/jamescridland Lisens: CC BY 2.0)Steng motorveien! (Foto: flickr.com/jamescridland Lisens: CC BY 2.0) Bare 500 meter fra Gibraltar sentrum, ligger landingsstripa som har Middelhavet som nabo i øst, og Gibraltar havn på motsatt side. Det som gjør flyplassen veldig spesiell, er at hovedveien mellom den britiske kolonien og Spania krysser rullebanen. Veien blir naturligvis stengt når fly går inn for landing.

Barra internasjonale lufthavn

(Foto: AP/Scanpix)Jo, dette er en rullebane. (Foto: AP/Scanpix) Har du noen gang landet på en strand? Ikke? Da bør du ta en tur til den skotske øya Barra. Det faktum at rullebanen er en strand, gjør flyplassen svært sårbar for tidevann. Ved høyvann kan rullebanene ligge fullstendig under vann. Da tar kitere og skjellplukkere over.

Courchevel lufthavn

(Foto: flickr.com/bengibbs Lisens: CC BY 2.0)En av verdens farligste flyplasser? (Foto: flickr.com/bengibbs Lisens: CC BY 2.0) Flyplassen ligger plassert i et populært vintersportområde i de franske alpene. Rullebanen er svært kort, bare 525 meter. Den korte rullebanen og værforholdene gjør at det kun er mindre fly og helikopter som opererer her. Mener du å ha sett flyplassen før? Den er kjent fra åpningsscenen i James Bond-filmen Tomorrow Never Dies fra 1997. Ser du videoen under, skjønner du hvorfor den blir ansett for å være en av verdens farligste:

Kai Tak lufthavn

(Foto: AFP/Scanpix)Kai Tak ble stengt i 1998. (Foto: AFP/Scanpix) Synes du Kai Tak-flyplassen i Hong Kong ser ut som et spennende sted å lande, er du dessverre for sent ute. Den beryktede flyplassen ble nemlig stengt i 1998. Flyplassen, som lå midt i et tett befolket område, ble sett på som en av verdens vanskeligste moderne storflyplasser å lande på. Det var spesielt en høy fjellkjede som gjorde pilotenes arbeid utfordrende. De måtte foreta en krapp sving for å komme rett mot landebanen.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.