Ny passfelle har spolert ferien for mange

Nå blir det enda strengere.

Ny passfelle har spolert ferien for mange
(upublisert) Opprettet
(flysmart24.no): Organisasjonen for utenlandske flyselskaper i Norge, Barin, advarer nå mot en ny passfelle som har rammet en rekke reisende ut av Norge.

De seneste månedene har selskapene merket en klar økning i antall passasjerer som ikke får passere gjennom passkontrollen ut av Norge fordi passet ikke blir godkjent. Årsak: Passet har vært meldt gjenglemt hjemme eller mistet ved tidligere reiser.
- Så har innehaveren vært nødt til å skaffe seg et nødpass, men senere funnet igjen passet sitt hjemme. Det mange åpenbart ikke er klar over at passet som blir gjenfunnet, ikke er gyldig lenger, sier lederen for Board of Airline Representatives in Norway (Barin), Terje Grue, til flysmart24.no.

Klar økning de senere månedene


Etter at grensekontrollen er blitt styrket og alle pass blir skannet også ved utreise, blir alle pass som har vært meldt glemt eller mistet automatisk sperret for bruk. Derfor vil innehaveren også bli stanset ved passering gjennom grensekontrollen for reisende ut av Schengen.

Grue, som er Norge-sjef for flykjempen Emirates, sier at tendensen med folk som blir stanset i grensekontrollen med ugyldig pass, har vist en klar økning de seneste månedene.

Dette har skapt store problemer for de reisende. Mange har mistet flyet sitt og fått ferieturen sin spolert.

I mange tilfeller skjer avvisningen så tett opp til avgang at det rett og slett ikke er tid til å ordne seg med nødpass hos politiet.
- Dessuten er det jo også slik at heller ikke nødpass hjelper. Mange land godtar ikke nødpass, og i disse tilfellene er det ikke noe noen kan gjøre for å hjelpe den reisende, sier Grue.

LES OGSÅ: God nyhet til alle som skal på Europa-ferie til sommeren

Blir verre de kommende månedene


Den som mister flyet på grunn av at reisedokumentene ikke er gyldige, risikerer også å gå på en økonomisk smell. Det varierer fra selskap til selskap, men i utgangspunktet må den reisende dekke ekstra kostnader selv hvis man må endre billetten.

Grue sier flyselskapene med trafikk ut av Schengen ser med gru på de kommende månedene:

- Det kommer store passasjermengder utover våren og til sommerferien, og vi ber derfor alle om å sjekke at passet er gyldig slik at vi unngår at folk får ødelagt ferieturen sin, sier Grue.

LES OGSÅ: Blir nektet på USA-flyet fordi de svarer feil på spørsmål i innsjekkingen

Politiet: Nødt til å stanse reisende


Politiet på Oslo Lufthavn bekrefter overfor flysmart24.no at kontrollen er blitt styrket etter at politiet i fjor begynte å skanne alle pass også ved utreise.

Tidligere var kontrollen manuell der grensepolitiet kun sjekket pass og om billetten var gyldig. Slik er det ikke lenger. Glemt, mistet eller stjålet pass blir lagt inn i et register som politiet i alle Schengen-land har tilgang til.

- Reisende som legger frem et slikt pass vil automatisk bli stanset i passkontrollen. Ikke bare i Norge, men i hele Schengen-området. Også den som har fått nødpass må dessverre søke om nytt pass for å ha retten til å passere grensekontrollen. Dette gjør vi alltid folk oppmerksom på. Regelen her er veldig klar, sier sjefen for politistasjonen på Oslo Lufthavn, seksjonssjef Lars Hegstad.

LES OGSÅ: Her finner du de aller billigste flybillettene

Han sier at politiet på Gardermoen har en døgnåpen vakt som skal utstede nødpass, og anbefaler folk som må ha slikt pass om å beregne seg en ekstra time på flyplassen slik at det er tid nok til å få ordnet et nytt reisedokument.

(Saken ble opprinnelig publisert på flysmart24.no.)
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer