Legg førjulsferien til en av disse nydelige vinterbyene

Sju gode grunner til å ta seg en velfortjent pause i vinter.

(upublisert) Opprettet

Ljubljana, Slovenia

Nordmenn elsker å besøke klassiske hovedstader som London, Praha og Budapest. Da er det all grunn til å tro at Slovenias litt mer ukjente hovedstad også slår an. Den kompakte, middelalderaktige bykjernen kan fint navigeres til fots, for eksempel langs Ljubljanica-elva opp åskammen til slottet. Det kan være lurt, for byen har rykte på seg for å ha noe av Europas vakreste arkitektur. Skulle du ønske et kulissebytte, er du aldri mer enn et par timers kjøretur unna eventyrsjøen Bled, alpebyen Maribor eller Skocjan-grotta. Legger du inn et par timer til er du plutselig i Venezia eller Sveits. (Foto: Srdjan Zivulovic/Reuters)(Foto: Srdjan Zivulovic/Reuters)

Salzburg, Østerrike

Du trenger ikke å ha falt nesegrus for Mozart for å nyte fødebyen hans, selv om det nok gir turen enda en dimensjon. Den østerriske fjellperla anses for å være en av Europas vakreste vinterbyer, omkranses av skisteder i verdensklasse og har en rolig atmosfære som helt sikkert ikke skader før julestresset braker løs. Om du ikke holder tunga rett i munnen, er det lett å rote seg bort i de mange sidegatene. Men det er visst bare flott, så får du heller nyte et par mozartkuler ekstra. (Foto: Colourbox) (Foto: Colourbox)

Erfurt, Tyskland

- I adventstiden ligger en herlig duft av kanel, ingefær og brente mandler over byen. Da inviterer julekrybbe, eventyrskog, bakerier, kunsthåndverk, pepperkakehus og ettertenksomme klanger i glansen av tusen lykter til en av de vakreste og mest berømte julemarkedene i Tyskland, skriver det tyske turistverket om Erfurt. Julemarkeder er en svært hyppig unnskyldning for å besøke sentraleuropa i adventstider, og Erfurt har et av de mest ikoniske. Den mellomstore byen har en egen lufthavn, men kan også nås med hurtigtog fra de fleste større byer i Tyskland. (Foto: Jenx Meyer/Ap)(Foto: Jenx Meyer/Ap)

Malaga, Spania

For mange nordmenn er nok Malaga først og fremst en idyllisk sommerby, som i likhet med nabostedene på solkysten hyller strandlivet og høye temperaturer. Hovedstaden til Costa Del Sol er faktisk minst like flott om vinteren, og får stadig større oppmerksomhet som en adventsdestinasjon. - Den vakreste julegaten i hele Spania finner du sannsynligvis i Malaga sentrum. Hvis du befinner deg på costa del Sol i desember bør du definitivt komme deg til Malaga og oppleve handlegaten Calle Larios på sitt aller vakreste, skriver Megafon.net. (Foto: Juan Pablo Olmo/Flickr/CC BY 2.0)(Foto: Juan Pablo Olmo/Flickr/CC BY 2.0)

Sterzing, Italia

Helt oppe på grensa mot Sveits ligger en av Italias vakreste og mest utypiske byer: sør-tyrolske Sterzing. Eller Vipiteno, som den heter på italiensk. Syv av ti innbyggere i den nord-italienske landsbyen snakker tysk, én grunn til at den nok minner mer om Sveits og Østerrike enn resten av Italia. Den brostensdekte byen med sitt tilhørende julemarked er idyllisk i seg selv, mens omgivelsene i Syd-Tyrol bugner over av svært anerkjente skiløyper. Faktisk hevdes det at man kan gå på ski fra hotell til hotell i provinsen. (Foto: János Korom/Flickr/CC BY-SA 2.0)(Foto: János Korom/Flickr/CC BY-SA 2.0)

Tampere, Finland

Om du har lyst til å nøste opp førjulsforberedelsene i noenlunde nærhet av Norge, er Finlands tredje største by et godt alternativ. Bortsett fra at de er godt over gjennomsnittlig glade i blodpølse, nyter en turistboom på grunn av verdens første Angry Birds-fornøyelsespark og har et eget spionmuseum, kan Tampere minne mye om de andre storbyene i Norden. Det betyr at du nok gjør lurt i å pakke en tykk jakke, men samtidig kan se fram til en ivrig feiring av adventstiden i julenissens hjemland.
(Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox)

Røros, Tromsø og Egersund, Norge

Er du flink nok til å se på norske reisemål når du vurderer å ta deg et lite avbrekk? På tvers av landet vårt er det i hvert fall flust av fantastiske vinterbyer. Bergstaden Røros er en idyllisk liten hyllest til gammel trehusbebyggelse og tradisjonelt håndverk, med kort vei til glimrende skiløyper. Egersund er nok litt mer fremkommelig, og går kanskje enda lenger i å pynte når det begynner å bli adventstid. Det har tidligere gitt dem æren av å bli kåret til Norges juleby med utgangspunkt i et storslått julemarked. Fra internasjonalt hold har oppmerksomheten gått enda lenger nord. Nettstedet Travel and Leisure kåret Tromsø til verdens tredje beste juleby for noen år siden. Da hadde de for eksempel latt seg forelske i det tydelige nordlyset der oppe.  
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer