Denne førjulsfeiringen gjør folk like forbanna hvert år

Katalonsk rumpegodteri, julesatan og tre andre snåle juletradisjoner.

Sortmalte ansikter

I fjor ble det så mye oppstyr rundt Nederlands mest kjente førjulsfeiring at FN startet en gransking av Sinterklaas, skriver Aftenposten. Tradisjonen er en hyllest til den opprinnelige julenissen, helgenen Sankt Nikolaus, og feires tradisjonelt rundt 6. desember i Nederland og omegn. Men det er kompisen Zwarte Piet som får størst oppmerksomhet. Eller rettere sagt nederlendernes hang til å sminke ansiktet sort, leppene røde og bruke en krusete parykk for å hylle julehjelperen når de tar mot Piet og Nikolaus nede på havna for å sparke i gang gavefesten. Skikken kalles rastisisk og ufølsom. Opprinnelig var Piet en mørkhudet person fra Sør-Europa eller Afrika, men i senere tid velger mange å forklare den kontroversielle sminken med at han har fått sot i ansiktet fra å klatre ned pipa.

Julesatan

I den tysktalende delen av kontinentet er det derimot Krampus som herjer - en djevelaktig kjiping med horn og pels som putter (slemme) barn i en sekk. - Noen steder kalles han Knecht Ruprecht, Klaubauf eller Bartel. Andre steder går han under navn som Rumpelklas, Belsnickel eller Krampus, skriver Levende Historie. Fellesnevneren er at han - eller i hvert fall sentraleuropeere i intense kostymer - piler rundt i jakt på barn å spise den 5. desember. Som du ser på bildet under har det en tendens til å bli litt underlig stemning når Krampusnacht kommer snikende, og ikke bare for barna. (Foto: Leonhard Foeger/Reuters)(Foto: Leonhard Foeger/Reuters)

Katalonsk rumpegodteri

Beveger du deg enda lenger ned på kontinentet, til Catalonia-provinsen i Spania, har de selvsagt sin egen vri. Der har julenissen pensjonert seg fra gavegivingsjobben. I stedet har julestubben Tió de Nadal - på folkmunne kalt Caga Tió (bæsjestubben) tatt over stafettpinnen. Fra 8. desember og fram til julaften må barn mate sin egen trestamme for å få den til å vokse seg god og tjukk. Har de gjort en god jobb, samler familien seg rundt den på julekvelden for å synge, danse og ... slå Tió med en kjepp. Som en litt mer tettbygd piñata skal gaver og godteri renne ut av bakenden til stubben, som også hylles med bæsjende figurer og dekorasjoner i adventstida.
(Foto: Valerie Hinojosa/Flickr/CC BY-SA 2.0)(Foto: Valerie Hinojosa/Flickr/CC BY-SA 2.0)

Islands 13 snålinger

På Island har de derimot julenisser. Ikke bare én, men 13: Stekkjastaur, Giljagaur, Stúfur, Þvörusleikir,Pottasleikir, Askasleikir, Hurðaskellir, Skyrgámur, Bjúgnakrækir, Gluggagægir, Gáttaþefur, Ketkrókur og Kertasníkir. Mens Stúfur stjeler gamle stekepanner for å ete matrester, elsker Stekkjarstaur å plage sauer. Kertasníkir stjeler talglys for å spise dem. De såkalte Jólasveinnene har hver sin dag i opptakten til jul, hvor de gir snille barn gaver og slemme barn en gammel potet i julestrømpen. Den absurde feiringen blir komplett med katten Jólakötturinn, hvis favorittsnacks er små barn som ikke har fått nye klær til jul og matmor/trollet Grýla, som spiser barn hvis de ikke har vært snille. Jaja.

Fast food-feiring

Skal du ha plass hos hurtigmatkjeden KFC på julaften må du skynde deg, i hvert fall hvis du holder til i Japan. Der går de mann av huse for frityrstekt fugl den 24. desember. Det til tross for at den kristne juletradisjonen på ingen måte er en folkefest i Japan, som preges av religionssystemene Shinto og japansk buddhisme. Ifølge Smithsonian Magazine kan fenomenet spores tilbake til 1970-tallet og en ekstremt vellykket reklamekampanje av kyllingkjeden selv. Da en gjeng utlendinger slet med å finne noe som lignet på amerikansk julemat i øylandet, så KFC sitt snitt til å kapitalisere på sitt verdensomspennende nettverk. Etter hvert har landet også andre aspekter av jula nådd landet, særlig i storbyene, men ingenting står like sentralt i feiringen som Colonel Sanders og kyllingen hans.