Bare kirketårnet er synlig. Resten av byen ligger under vann.

Seks byer som helt eller delvis forsvant.

(upublisert) Opprettet

Graun, Italia

(Foto: Reuters/Scanpix)Kirketårnet minner om byen som ligger under vann. (Foto: Reuters/Scanpix) Den lille landsbyen Graun i Syd-Tirol i Italia ble i 1950 ofret da dalen byen lå i ble fylt med vann for å produsere vannkraft. Bare kirketårnet er synlig i dag. Den gamle landsbyens resterende 163 bygninger ligger under vann.

Centralia, USA

Bildet til høyre er tatt i 1983. Bildet til høyre er fra 2000. (Foto: Reuters/Scanpix)Bildet til venstre er tatt i 1983. Bildet til høyre er fra 2000. (Foto: Reuters/Scanpix) En underjordisk kullbrann som startet i 1962 er årsaken til byens forvandling fra en livlig gruveby til en forlatt spøkelsesby, skriver VG.no. På midten av 80-tallet tilbød den amerikanske regjeringen å kjøpe husene til innbyggerne i byen, fordi giftige kullgasser fra brannen begynte sige inn i kjellere. Den underjordiske ulmebrannen er, over 50 år senere, fortsatt aktiv.

Pripjat, Ukraina

(Foto: AP/Scanpix)Det er lenge siden det var fart i radiobilene i Pripjat. (Foto: AP/Scanpix) Byen med 48.000 innbyggere ble fraflyttet etter Tsjernobyl-katastrofen i 1986. Da innbyggerne ble evakuert som følge av ulykken, lot myndighetene dem tro at de skulle få flytte tilbake. Byen ble derfor forlatt uten at folk tok med seg alt av eiendeler. Rundt tusenårsskiftet skal flere av bygningene i Pripjat ha blitt pyndret.

Joplin, USA

(Foto: AFP/Scanpix)7000 hus ble totalødelagt av tornadoen. (Foto: AFP/Scanpix) Joplin ble hardt rammet da den mest dødelige tornadoen i USA siden 1947 rammet byen i 2011. 158 mennesker mistet livet, og 1150 ble skadd. Skadene på byen med drøyt 50.000 innbyggere var enorme. 7000 hus, eller rundt 25 prosent av byen, ble ødelagt som følge av katastrofen. 

Varosha, Kypros

Strandhotellene i Varosha forfaller. (Foto: AP/Scanpix)Strandhotellene i Varosha forfaller. (Foto: AP/Scanpix) Varosha i Famagusta-distriktet på Nord-Kypros var en yrende turistby frem til Tyrkia invaderte Kypros i 1974. I årene før invasjonen, var Famagusta en av verdens mest populære feriedestinasjoner og kjent som feriefavoritten til kjendiser som Elizabeth Taylor og Richard Burton. Innbyggerne (og turistene) forlot byen da invasjonen startet, og har stått tom siden. 

Villa Epecuén, Argentina

Feriebyen har begynt å komme til syne igjen de siste årene. Dette bildet er fra 2011. (Foto: AFP/Scanpix)Feriebyen har begynt å komme til syne igjen de siste årene. Dette bildet er fra 2011. (Foto: AFP/Scanpix)

Villa Epecuén i Buenos Aires-provinsen Argentina var en populær ferieby frem til 1985. Da sørget et kraftig uvær for at en saltvannsinnsjø gikk over sine bredder og gradvis la ferieperlen under vann.

På det meste lå byen ti meter under vann. De siste årene har deler av byen begynt å komme til syne igjen. 

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.