Advarsel: Du kan bli sprayet med DNA-spray

Får kjeltringer til å lyse opp som smurfer.

Du har kanskje sett skiltet under reiser i utlandet allerede. Og nå er sjansen stor for at du vil se det neste gang du drar til Danmark. Dansk TV 2 melder at Coop og 7-eleven er blant de store kjedene som i disse dager tar i bruk DNA-spray som et sikkerhetstiltak. «Advarsel - DNA Spray», står det å lese på skiltene. Men hva er det egentlig det advares mot?

- Lyser opp som smurfer

Ifølge TV-kanalen foregår DNA-systemet på følgende måte: Ved et ran i en butikk, vil ranerne sprøytes med en usynlig spray på vei ut. Stoffet kan ikke vaskes av, og vil bli sittende på huden i opptil 6 uker. - Når politiet finner gjerningsmannen, kan de, med et spesielt UV-lys, få raneren til å lyse opp som en smurf, sier Henrik Olsen i firmaet som leverer løsningen.
Sprayen får ranere til å lyse opp i et spesielt UV-lys. (Foto: SelectaDNA)Sprayen får ranere til å lyse opp i et spesielt UV-lys. (Foto: SelectaDNA)

Skremmer ranere

Ifølge produsenten av DNA-systemet, er metoden i bruk i 37 land. Henrik Olsen mener DNA-merkingen har en avskrekkende effekt. - Det har vi blant annet sett i Australia. Ran av McDonalds-restauranter er nesten utryddet etter at metoden ble tatt i bruk.