Annonse

14 av de mest spektakulære skulpturene i Norge

Utsmykning av alle slag finnes i landskapet i hele Norge.

1. Kobberkongla på Sotra

Hvor skal vi møtes? Ved "Konglo", så klart! Sartor senter på Sotra i Hordaland har fått en 5 meter høy og nær 4 meter bred kobberkongle. Den består av 5, 3 tonn rent kobber, og vil skifte farge med årene, først mørkebrun, så irrgrønn. (Kunstner: Finn Erik Modahl)

Kunne ikke laste instagram

2. Fugler på svaberget i Glesvær

På folkemunne kalt pingvinene, men det er 6 fugler skåret ut av den samme metallplaten, plassert på Glesvær, Sund, Hordaland. (Kunstner: Kyrre Grepp)

Kunne ikke laste instagram

3. Uteliggeren i Bergen

Naturtro! Mange forbipasserende har snudd seg to ganger etter denne karen i Bergen sentrum. Han har fått både lue, sigaretter og pledd å varme seg med. (Kunstner: Arne Mæland)

Kunne ikke laste instagram

34. Mannen fra havet i Bø i Vesterålen

"Han er sannsynligvis den mest populære skikkelsen i hele kommunen, selv om det tok litt tid før folk klarte å akseptere ”skabelonen” fullt ut," står det på kommunens nettsider.Den 4 meter høye skulpturen i støpejern står ytterst i havgapet i Bø i Vesterålen. (Kunstner: Kjell Erik Killi Olsen)

Kunne ikke laste instagram

5. Kyra på Sanden, Naustdal

Kua med kalv på Sanden i Naustdal er en folkegave til kunstneren Oddvar Torsheim på hans 75-årsdag, gitt av lokalbefolkningen i Sogn og Fjordane. (Kunstner: Geir Hjetland)

Kunne ikke laste instagram

6. Budeia på Sanden, Naustdal

Kyra har også ei budeie! på Sanden i Naustdal. Denne ble satt opp av lokalkunster Kjartan Slettemark i forbindelse med hans 75-årsdag. (Kunstner: Kjartan Slettemark)

Kunne ikke laste instagram

7. Blekksprut på Jevnaker

Kistefos-museet på Jevnaker har en blekksprut liggende på bredden nede ved Randselva. (Kunstner: Bjarne Melgaard)

Kunne ikke laste instagram

8. Steinsopp  i Botanisk hage i Oslo

To meter høye steinsopp laget av tørkede greiner av piltreet finner du i Botanisk hage i Oslo. (Kunstner: Tom Hare)

Kunne ikke laste instagram

9.  Tre eldar i Mosjøen

Midt i Mosjøen sentrum finner du disse. Tusenvis av intense blå blomster om våren er et høydepunkt i skulpturens årlige syklus. (Kunstner: Hulda Håkon)

Kunne ikke laste instagram

10. Havmannen i Mo i Rana

Plassert i havet 15 meter fra strandkanten i Mo i Rana. Skulpturen er av granitt, veier 60 tonn og har en høyde på 10 meter.Havmannen skapte stor lokal debatt, med mange leserinnlegg og mer enn 300 dikt i lokalavisa. (Kunstner: Antony Gormley)

Kunne ikke laste instagram

11.Dukkehode i Torshovdalen, Oslo

7 meter høyt dukkehode en kjempeforstørrelse av et klassisk dukkehode som kunstneren kjøpte på loppemarked i Paris i 1971. (Kunstner: Marianne Heske)

Kunne ikke laste instagram

12. Amfitrite i Porsgrunn

4 meter høy svevende kvinneskikkelse, oppkalt etter den greske gudinnen Amfitrite og to fugler i flukt på strandpromenaden i Porsgrunn. (Kunstner: Jørleif Uthaug)

Kunne ikke laste instagram

13. Sagasøyla, Elveseter, Bøverdalen

34 meter høy søyle står plassert midt i Jotunheimen ved Elveseter hotell. Søylen ble opprinnelig laget for å stå på Eidsvolls plass foran Stortinget. (Kunstner: Wilhelm Rasmussen)

Kunne ikke laste instagram

14. Fridtjof den Frøkne på Vangsnes

Keiser Wilhelm II reiste mye i Norge. I 1913 fikk han oppført denne 12 meter høye statuen av Fridtjof den Frøkne på Vangsnes i Sogn og Fjordane. (Kunstner: Max Unger)

Kunne ikke laste instagram