14 av de mest spektakulære skulpturene i Norge

Utsmykning av alle slag finnes i landskapet i hele Norge.

(upublisert) Opprettet

1. Kobberkongla på Sotra

Hvor skal vi møtes? Ved "Konglo", så klart! Sartor senter på Sotra i Hordaland har fått en 5 meter høy og nær 4 meter bred kobberkongle. Den består av 5, 3 tonn rent kobber, og vil skifte farge med årene, først mørkebrun, så irrgrønn. (Kunstner: Finn Erik Modahl)

Kunne ikke laste instagram

2. Fugler på svaberget i Glesvær

På folkemunne kalt pingvinene, men det er 6 fugler skåret ut av den samme metallplaten, plassert på Glesvær, Sund, Hordaland. (Kunstner: Kyrre Grepp)

Kunne ikke laste instagram

3. Uteliggeren i Bergen

Naturtro! Mange forbipasserende har snudd seg to ganger etter denne karen i Bergen sentrum. Han har fått både lue, sigaretter og pledd å varme seg med. (Kunstner: Arne Mæland)

Kunne ikke laste instagram

34. Mannen fra havet i Bø i Vesterålen

"Han er sannsynligvis den mest populære skikkelsen i hele kommunen, selv om det tok litt tid før folk klarte å akseptere ”skabelonen” fullt ut," står det på kommunens nettsider.Den 4 meter høye skulpturen i støpejern står ytterst i havgapet i Bø i Vesterålen. (Kunstner: Kjell Erik Killi Olsen)

Kunne ikke laste instagram

5. Kyra på Sanden, Naustdal

Kua med kalv på Sanden i Naustdal er en folkegave til kunstneren Oddvar Torsheim på hans 75-årsdag, gitt av lokalbefolkningen i Sogn og Fjordane. (Kunstner: Geir Hjetland)

Kunne ikke laste instagram

6. Budeia på Sanden, Naustdal

Kyra har også ei budeie! på Sanden i Naustdal. Denne ble satt opp av lokalkunster Kjartan Slettemark i forbindelse med hans 75-årsdag. (Kunstner: Kjartan Slettemark)

Kunne ikke laste instagram

7. Blekksprut på Jevnaker

Kistefos-museet på Jevnaker har en blekksprut liggende på bredden nede ved Randselva. (Kunstner: Bjarne Melgaard)

Kunne ikke laste instagram

8. Steinsopp  i Botanisk hage i Oslo

To meter høye steinsopp laget av tørkede greiner av piltreet finner du i Botanisk hage i Oslo. (Kunstner: Tom Hare)

Kunne ikke laste instagram

9.  Tre eldar i Mosjøen

Midt i Mosjøen sentrum finner du disse. Tusenvis av intense blå blomster om våren er et høydepunkt i skulpturens årlige syklus. (Kunstner: Hulda Håkon)

Kunne ikke laste instagram

10. Havmannen i Mo i Rana

Plassert i havet 15 meter fra strandkanten i Mo i Rana. Skulpturen er av granitt, veier 60 tonn og har en høyde på 10 meter.Havmannen skapte stor lokal debatt, med mange leserinnlegg og mer enn 300 dikt i lokalavisa. (Kunstner: Antony Gormley)

Kunne ikke laste instagram

11.Dukkehode i Torshovdalen, Oslo

7 meter høyt dukkehode en kjempeforstørrelse av et klassisk dukkehode som kunstneren kjøpte på loppemarked i Paris i 1971. (Kunstner: Marianne Heske)

Kunne ikke laste instagram

12. Amfitrite i Porsgrunn

4 meter høy svevende kvinneskikkelse, oppkalt etter den greske gudinnen Amfitrite og to fugler i flukt på strandpromenaden i Porsgrunn. (Kunstner: Jørleif Uthaug)

Kunne ikke laste instagram

13. Sagasøyla, Elveseter, Bøverdalen

34 meter høy søyle står plassert midt i Jotunheimen ved Elveseter hotell. Søylen ble opprinnelig laget for å stå på Eidsvolls plass foran Stortinget. (Kunstner: Wilhelm Rasmussen)

Kunne ikke laste instagram

14. Fridtjof den Frøkne på Vangsnes

Keiser Wilhelm II reiste mye i Norge. I 1913 fikk han oppført denne 12 meter høye statuen av Fridtjof den Frøkne på Vangsnes i Sogn og Fjordane. (Kunstner: Max Unger)

Kunne ikke laste instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.