13 tips som gjør flyturen bedre for deg og alle andre

Du har garantert latt noen av disse gå deg på nervene.

(upublisert) Opprettet

1. Pass på at alt er i orden på forhånd

Sjekk at passet ditt ikke utløper før om minst et halvt år, at du har all informasjonen du trenger for å sjekke inn og at et eventuelt visum er i orden. Da sparer du deg selv mye hodebry - og de i køen bak slipper å vente.

2. Sjekk inn riktig

Hvis du bare har håndbagasje, er det ofte mulig å sjekke inn på internett eller telefonen og gå rett til avgangshallen. Innenlands med Norwegian trenger du ikke engang å sjekke inn. Selv med en koffert eller to er det som regel mulig å sjekke inn på en automat, printe ut bagasjelapper selv og slippe dem av ved et bagasjepunkt. Ikke bare sparer du tid, køene i innsjekkingsskrankene blir også mindre og kan brukes på dem som trenger nærmere oppfølging.

3. Planlegg sikkerhetskontrollen

Sikkerhetskontrollen er en av de største flaskehalsene på enhver flyplass, og det er mye tid å spare på å forberede seg til man skal gjennom metalldetektoren. Lag en liten huskeliste for hva som må ut av veska - drikkeflasker, bærbare pc, nettbrett og toalettsaker, for eksempel - og hva som bør ned i den. Om du putter beltet, lommebok, klokke og slikt i veska på båndet, er det lett å finne dem igjen etterpå. Flere tusen mennesker flyr sannsynligvis daglig fra din lokale lufthavn. Om alle bruker et minutt eller to mindre i sikkerhetskontrollen, kan man gjøre reisen mye smidigere.

4. Gå på toalettet før du flyr

Du styrer sikkert toalettvanene dine fint selv, men tenk på sidepersonen. Det er unødvendig å tvinge noen til å reise seg på et trangt fly, særlig om de har sovnet. Ta det før ombordstigning. Særlig hvis du reiser med barn, som kanskje kan trenge hjelp med å dra på toalettet.

5. Gå ombord til rett tid

Å komme i aller siste liten går ofte greit for mange flyselskaper, men det skal ikke mye til for å skape forsinkelser. Da sløser du ikke bare bort din egen og medpassasjerenes tid - det kan forskyve neste avgang også. Pass gi deg selv rikelig med tid til å gå til gate, eller dra til flyplassen en halvtime tidligere. Da slipper du kanskje å sette deg andpusten og gjennomsvett også? Og husk å gå ombord i riktig rekkefølge. Om du sitter helt foran i flyet, bør du gå på sist. Da står du ikke i veien for alle som skal bak og gjør ombordstigningen mye smidigere.

6. Ikke stå i midtgangen

Enda smidigere blir det hvis man tar et steg inn fra midtgangen når man skal legge på plass bagasjen og slipper forbi de som har sete lenger bak. Med mindre du har en veldig stor koffert så går det nok fortsatt fint å få bagasjen opp på hylla. Jo fortere alle får satt seg, jo fortere kan flyet ta av og lande tidsnok. Og sett ikke bagasjen i midtgangen, det kan være livsfarlig.

7. Lytt til flyvertinnene

De som flyr en del føler nok at sikkerhetsinstruksene ved avgang gjentar seg til det kjedsommelige, men det kan være viktige endringer som krever din oppmerksomhet. Så får du i stedet håpe at du flyr med et like oppfinnsomt flyselskap som Air New Zealand neste gang. Har du sett deres fantastiske Ringenes Herre-inspirerte sikkerhetsvideo?

8. Spør før du tar tilbake setet

De lærde strides om det er dårlig folkeskikk å legge ned setet på fly, eller tvert imot en folkerett å gjøre det når man vil. Uansett så skader det ikke å spørre personen bak om det er greit at du lener deg tilbake. Det er god folkeskikk og kan for eksempel avdekke om medpassasjeren din har noen fysiske lidelser som gjør at de trenger bedre plass.

9. Drikk med måte

Å drikke alkohol på fly er sterkt dehydrerende og kan gjøre særlig lange flyturer ubehagelige. Derfor er det greit å begrense inntaket. Å behandle flyet som et festlokale er i hvert fall ikke greit. Overstadig oppførsel på flyet er til sjenanse for andre passasjerer, og kan i verste fall føre til store bøter eller flyforbud. (Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox)

10. Flyvertene er ikke kelnere

– Det er ikke en slaveknapp, men en knapp du trykker på hvis du trenger hjelp, hevder Norwegian-flyvertinnen Helene Cecilie Sandberg til DinSide om calling-knappen på fly. Hun mener man bør være kritisk til hvordan man bruker knappen, og kanskje heller vente med å bestille mat eller drikke til de tar runden.

11. Ikke stress deg ut av flyet med mindre du må

Landingen er ofte akkompagnert av en kakofoni av setebelter som åpner, selv om reglene sier at de skal være på til flyet stopper. Og ofte reiser folk seg og buser fram i midtgangen så fort de får sjans. Om man reiser med innsjekket bagasje, er det som regel lite å tjene på å være først ute. Det skaper ekstra kø, stress og trengsel og man må som regel vente på bagasjen uansett. På Houston-flyplassen gikk de så langt som å gjøre veien til bagasjebåndene lengre for passasjerene, etter utallige klager om lang ventetid på bagasjen. Tro det eller ei - de reisende ble mye mer fornøyd. Dessuten er det helt sikkert noen om bord som må rekke et trangt flybytte eller lignende. Ta deg heller et par ekstra minutter i setet, strekk ut og behold hvilepuls.

12. Kast søpla di

Dagens flyplasser betjener mange ganger flere flyvninger hver dag enn for bare noen tiår siden. Som følge må fly som regel være klare til å ta av igjen på svært kort tid. En av tingene som må gjøres før avreise, mens drivstoff fylles og man tar seg av det viktigste vedlikeholdet, er rydding. Så hjelp gjerne til!

13. Smil og vær glad!

(Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.