10 utrolige togturer som får det til å krible i magen

Slike opplevelser får du ikke på fly.

1. Den lengste

Om du har åtte-ni døgns utholdenhet og en alvorlig reisekløe, har du sikkert vurdert verdens lengste sammenhengende togtur allerede. Aftenposten kaller Den transsibirske jernbanen en legendarisk reise, selv om den lange, trange og klamme togturen kan være en tålmodighetsprøve. Det er vel i seg selv et godt skussmål for den utrolige turen fra Moskva til Vladivostok.

2. ... og den høyeste

På Qinghai-Tibet-jernbanen har alle passasjerer en egen surstofftank og hvert tog må være utstyr med en lege. Men så er den verdens klart høyeste også. Linjen ble åpnet i 2006, og forbinder mystiske Tibet med Kina. Det har gitt et av verdens mest eksotiske land en helt ny tilgjengelighet - på godt og vondt. De kaller ikke Tibet-banen for himmelveien uten grunn.

3. USAs flotteste roadtrip

USAs mest omfattende togreise strekker seg fra Chicago i midtvesten til Emeryville på vestkystens California, men det er alt mellom du bør glede deg til. Den sjarmerende farkosten åler seg gjennom både Rocky Mountains (som i videoen over) og Utahs saltsletter, via Mississippi-elva helt fram til Sierra Nevada-fjellkjeden. Dagbladet mener California Zephyr er USAs flotteste tur på skinner.

4. Luksussnarvei til Machu Picchu

For rundt regna 100 år siden hadde den fortryllende fjellbyen Machu Picchu akkurat blitt oppdaget. I dag kan du ta jernbanen nesten rett opp til Inka-hemmeligheten. Da får du også nyte følelsen av å klatre oppover den tette jungelen med Andesfjellene som et monumentalt bakteppe. Kjøretøyet er det luksuriøse Hiram Bingham-toget, oppkalt etter eventyreren som oppdaget Machu Picchu igjen. Et godt alternativ til den fire dager lange Inkastien, som vel å merke skal være en opplevelse av de sjeldne.

5. La deg bedåre av USAs villeste stat

For noen år siden gikk Russland med alvorlige planer om å knytte seg til sin eks-provins Alaska med en massiv tunnel. Da kunne man i praksis tatt tog fra Oslo til USA. Det prosjektet er nok ikke noe nærmere med det siste årets diplomatiske krise mellom USA og Russland, men ikke la det skremme deg bort fra en togtur i amerikanernes nordligste stat. I videoen over ser du litt av den utrolige utsikten de i glassvogna har over kjempestaten.

6. Rett gjennom jungelen

- På magiske Madagaskar finner man langstrakte hvite strender, urørte korallrev, merkverdige dyr som lemuren, sjeldne planter og mange nasjonalparker. 5 prosent av verdens dyr og planter lever her og 80 prosent av artene finnes ingen andre steder, skriver Ditt Afrika om Madagaskar - verdens fjerde største øy. Den huser også Manakara-toget, en usedvanlig rå togtur gjennom øystatens ville og nærmest uberørte naturområder. Men du trenger ikke å være redd for å ha sett alt landet har å by på etter de opp til tolv timene turen kan ta. Madagaskar er faktisk nesten dobbelt så stort som Norge.

7. Australia på tvers

The Ghan krysser Australia fra nord til sør, og bruker nesten tre døgn på å skjære rett gjennom en del av det massive landet som mange aldri får oppleve. Det finnes riktignok enda mer obskure togreiser enn turistattraksjonen Ghan om man vil outbacken, men en viss komfort er kanskje å foretrekke? - Tidtabellen er det ikke like lett å følge, selv ikke på det nye Ghan. Om det gamle Ghan ble det sagt at du kunne stole på at du kom fram, du visste bare ikke når, skriver Aftenbladet om sin opplevelse med den robuste turen.

8. Søreuropeisk ynding

Centovallibanen forbinder Italia og Sveits, og er en ettertraktet mulighet til å oppleve noen av Europas mest ikoniske kulturlandskap. Utsikten fra kupéen skal i seg selv være noe for seg selv, men det er også nok av muligheter til å ta en idyllisk tur til fots fra noen av banens mange stopp. En slik ekskursjon kan du lese om hos Margarethas Fotturer, som utforsket fjellandsbyer og frodige landskap på den sveitsiske siden.

9. Kortreist verdensfavoritt

Ingen liste uten! Når NRK fikk selv nordmenn til å glupsk følge Bergensbanen minutt for minutt, er det klart at vestlandsturen er noe for seg selv. Flere reisemedier har kåret strekningen til verdens vakreste togtur der den kløyver seg gjennom fjell og fjorder. Avstikkeren Flåmsbana er ikke noe verre, og har selv blitt kalt en av de flotteste jernbaneopplevelsene noe sted.

10. Djevelsk skummel

I den nervepirrende videoen over ser du hvordan det føles å måtte rygge ned en av de åletrange passasjene på Ecuadors mest kjente togstrekning. Traséen kalles bare Nariz del Diablo - djevelens nese, og er ifølge Dagbladet en nasjonal stolthet som stanger seg gjennom Andesfjellene. Tidligere pleide passasjerene å sitte på taket under det VG kaller en av verdens mest skremmende togreiser, men det ble det slutt på. Snedig.