Vil gi fast ansatte rett til seks måneders gründer-perm

I sitt andreutkast til nytt partiprogram foreslår Høyre å innføre gründerpermisjon. Målet er å gjøre det enklere for gründere å starte egen bedrift.

Linda Hofstad Helleland sier det blir viktig for Norge å satse på gründer og entreprenører i fremtiden. De diskuterer om de vil følge en ren svensk modell, eller tilpasse den mer for det norske arbeidsmarkedet. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
Linda Hofstad Helleland sier det blir viktig for Norge å satse på gründer og entreprenører i fremtiden. De diskuterer om de vil følge en ren svensk modell, eller tilpasse den mer for det norske arbeidsmarkedet. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– For å bevare velferden må vi skape de nye jobbene. Gründere og entreprenørene blir helt avhengig i det arbeidet, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) til NTB.

Hofstad Helleland leder også Høyres programkomité, som for tiden jobber med nytt partiprogram.

Forslaget i andreutkastet som legges fram tirsdag, går ut på å gi ulønnet permisjon på seks måneder til faste ansatte som ønsker å starte egen bedrift.

Modellen er hentet fra Sverige, men med noen tilpasninger for det norske arbeidsmarkedet. Etter permisjonen kan arbeidstakeren gå igjen i samme stilling og med samme lønn som man hadde før.

– Ser det fungerer i Sverige

De som kanskje har best forutsetninger for å lykkes som gründere, er også de med minst grunn til å forsøke, ettersom de ofte allerede har gode og sikre jobber, ifølge Hofstad Helleland.

– Vi ser i Sverige at de har en ordning som fungerer, det er lettere å starte egen bedrift og dermed skape flere arbeidsplasser. Nå ser vi at det står over 200.000 nordmenn delvis eller helt uten jobb, som en stor konsekvens av koronapandemien. Vi må gjøre alt vi kan for at arbeidsledigheten ikke skal bite seg fast, sier Helleland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer