Utdanningsdirektoratet anbefaler å avlyse eksamen for elever våren 2022

I dag har Utdanningsdirektoratet levert en risikovurdering av eksamen våren 2022.

Våren 2020 og 2021 var de eneste i grunnskole og videregående som avla eksamen drøyt 8.000 privatister. Mange av dem satt i Vallhall Arena i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB
Våren 2020 og 2021 var de eneste i grunnskole og videregående som avla eksamen drøyt 8.000 privatister. Mange av dem satt i Vallhall Arena i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no): - Her anbefaler vi å avlyse alle vårens eksamener for elever på grunnskolen og i videregående opplæring. Unntaket er for privatister og kandidater som må ta eksamen for å bestå faget, skriver de i en pressemelding.

– Eksamen er en viktig del av sluttvurderingen i Norge. Selv om det er mange argumenter for å avlyse eksamen, er det også argumenter for å gjennomføre. Dette har derfor vært en krevende vurdering å gjøre, sier direktør Hege Nilssen.

Pandemien har nå berørt tre skoleår for elevene. Også i dette skoleåret har smittespredningen og smitteverntiltakene vært betydelige.

- I områder med høy smitte og strenge lokale tiltak har dette hatt store konsekvenser for elevenes skolehverdag, mens i andre områder har opplæringen vært tilnærmet normal. Vår anbefaling er gjort ut fra en helhetlig vurdering av tre sentrale hensyn; likebehandling og en rettferdig sluttvurdering, elevenes motivasjon, trivsel og læring og praktisk gjennomførbarhet, heter det i pressemeldingen.

– Pandemien har påvirket kvaliteten i opplæringen, men i ulik grad. Elevene har derfor hatt ulike rammer for opplæring og vil ha ulikt grunnlag for sluttvurdering denne våren, fortsetter Nilssen.

Både i 2020 og i fjor ble alle skriftlige og muntlige eksamener på disse trinnene avlyst på grunn av koronapandemien. Nå anbefaler altså Utdanningsdirektoratet altså at det skal skje for tredje gang.

Det er Kunnskapsdepartementet som skal ta den endelige avgjørelsen.

Flere har krevd at eksamen avlyses, blant dem Oslos skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV).

Tilbake til Sol.no

Mer om