Tyskland, Frankrike og Italia stanser AstraZeneca-vaksinering inntil videre

Tyskland stanser inntil videre bruken av AstraZeneca-vaksinen mens meldinger om tilfeller av blodpropp granskes.

En tysk politibetjent får en AstraZeneca-vaksine mot koronaviruset på et vaksinasjonssenter ved Tempelhof i Berlin forrige uke. Foto: Tobias Schwarz / Pool via AP / NTB
En tysk politibetjent får en AstraZeneca-vaksine mot koronaviruset på et vaksinasjonssenter ved Tempelhof i Berlin forrige uke. Foto: Tobias Schwarz / Pool via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det tyske helsedepartementet opplyser mandag at beslutningen ble tatt som en forholdsregel og etter råd fra Tysklands nasjonale vaksinetilsyn PEI. Tilsynet mener det er nødvendig med ytterligere gransking etter at det er kommet nye meldinger om blodpropp blant vaksinerte.

– Det europeiske legemiddeltilsynet EMA skal bestemme hvorvidt og hvordan informasjonen vil påvirke vaksinens autorisasjon, heter det i uttalelsen fra helsedepartementet.

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener vaksinen fortsatt kan brukes. Både WHO og EMA har sagt at tilgjengelige data ikke tyder på at vaksinen forårsaket blodpropp.

AstraZeneca mener det ikke er noen grunn til bekymring. Selskapet understreker at det ikke er flere tilfeller av blodpropp blant de vaksinerte enn i befolkningen for øvrig.

Tyskland har så langt brukt 1,35 millioner av de 3 millioner AstraZeneca-dosene landene har mottatt, ifølge europeiske smittevernmyndigheter.

Tilfeller av blodpropp blant vaksinerte i Norge, Danmark, Italia og Østerrike har utløst frykt for mulige alvorlige bivirkninger av AstraZeneca-vaksinen. Norge, Danmark, Island, Irland og Nederland har midlertidig stanset bruken av vaksinen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer