Tyskland, Frankrike og Italia stanser AstraZeneca-vaksinering inntil videre

Tyskland stanser inntil videre bruken av AstraZeneca-vaksinen mens meldinger om tilfeller av blodpropp granskes.

En tysk politibetjent får en AstraZeneca-vaksine mot koronaviruset på et vaksinasjonssenter ved Tempelhof i Berlin forrige uke. Foto: Tobias Schwarz / Pool via AP / NTB
En tysk politibetjent får en AstraZeneca-vaksine mot koronaviruset på et vaksinasjonssenter ved Tempelhof i Berlin forrige uke. Foto: Tobias Schwarz / Pool via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det tyske helsedepartementet opplyser mandag at beslutningen ble tatt som en forholdsregel og etter råd fra Tysklands nasjonale vaksinetilsyn PEI. Tilsynet mener det er nødvendig med ytterligere gransking etter at det er kommet nye meldinger om blodpropp blant vaksinerte.

– Det europeiske legemiddeltilsynet EMA skal bestemme hvorvidt og hvordan informasjonen vil påvirke vaksinens autorisasjon, heter det i uttalelsen fra helsedepartementet.

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener vaksinen fortsatt kan brukes. Både WHO og EMA har sagt at tilgjengelige data ikke tyder på at vaksinen forårsaket blodpropp.

AstraZeneca mener det ikke er noen grunn til bekymring. Selskapet understreker at det ikke er flere tilfeller av blodpropp blant de vaksinerte enn i befolkningen for øvrig.

Tyskland har så langt brukt 1,35 millioner av de 3 millioner AstraZeneca-dosene landene har mottatt, ifølge europeiske smittevernmyndigheter.

Tilfeller av blodpropp blant vaksinerte i Norge, Danmark, Italia og Østerrike har utløst frykt for mulige alvorlige bivirkninger av AstraZeneca-vaksinen. Norge, Danmark, Island, Irland og Nederland har midlertidig stanset bruken av vaksinen.

Vaksinen er utviklet ved Universitetet i Oxford i samarbeid med det svensk-britiske legemiddelselskapet AstraZeneca. I Storbritannia er det hittil satt av over 11 millioner doser av vaksinen.

Frankrike

Frankrike stanser også inntil videre koronavaksinering med AstraZeneca-vaksinen, opplyser president Emmanuel Macron.

Meldingen fra Frankrike kom en knapp time etter at også Tyskland for sikkerhets skyld besluttet å sette AstraZeneca-vaksineringen på vent.

Bakgrunnen er meldinger om tilfeller av blodpropp blant vaksinerte, og det pågår granskinger om en mulig sammenheng.

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener vaksinen fortsatt kan brukes. Både WHO og EMA har sagt at tilgjengelige data ikke tyder på at vaksinen forårsaket blodpropp.

AstraZeneca understreker at det ikke er flere tilfeller av blodpropp blant de vaksinerte enn i befolkningen for øvrig.

Italia

Myndighetene i Italia opplyser at de innstiller bruken av AstraZeneca-vaksinen, få timer etter at de konstaterte at vaksineringen fortsetter.

Bakgrunnen er frykt for at det kan være en forbindelse mellom vaksinen og forekomst av blodpropp blant enkelte som har fått vaksinen.

– AIFA har besluttet å utvide forbudet mot bruk av AstraZenecas covid-19-vaksine over hele Italia, som en forholdsregel og et midlertidig tiltak i påvente av beslutninger fra Det europeiske legemiddeltilsynet EMA, sier det italienske legemiddeltilsynet.

Beslutningen er i tråd med lignende tiltak fra andre europeiske land, senest Tyskland og Frankrike.

Tidligere mandag advarte helsemyndighetene mot å trekke forhastede konklusjoner om koronavaksinen.

– AstraZeneca bidrar til å beskytte folk mot epidemien, sa Franco Locatelli, en ekspert i det italienske helsedepartementet, til avisa Corriere della Sera mandag.

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener at vaksinen fortsatt kan brukes. Selskapet AstraZeneca understreker at det ikke er flere tilfeller av blodpropp blant de vaksinerte enn i befolkningen for øvrig.

Legemiddelverket i Norge viser på sin side til norske blodproppasienter som har hatt svært uvanlige symptomer – og som derfor gir grunn til bekymring.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer