Tusenvis av engelskmenn strømmet til nattklubber etter gjenåpningen

Tusenvis av engelskmenn strømmet til nattklubbene da regjeringen opphevet smittevernrestriksjonene natt til mandag. Men flere er fortsatt bekymret.

Folk i baren Bar Fibre i Leeds fester som om det var 2019. Foto: Ioannis Alexopoulos/PA via AP / NTB
Folk i baren Bar Fibre i Leeds fester som om det var 2019. Foto: Ioannis Alexopoulos/PA via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det føles som en evighet siden sist jeg fikk lov til å danse, sa 31 år gamle Georgia, som var på vei til en nattklubb i London etter midnatt.

Hun sa at hun ville danse, høre livemusikk og kjenne på stemningen når man fester ute sammen med andre.

Utover at diskoteker og nattklubber kan åpne dørene igjen, betyr også den engelske gjenåpningen farvel til krav om munnbind, avstand og hjemmekontor.

Selv om gjenåpningen utvilsomt har vært etterlengtet for de fleste, og alle voksne briter har fått tilbud om minst ett vaksinestikk, er det ikke bare blå himmel i horisonten.

Høye smittetall

Storbritannia har blant de høyeste smittetallene i verden, og epidemiologen Neil Ferguson fra Imperial College London sa til BBC søndag at det er nesten uunngåelig at gjenåpningen vil føre til rundt 100.000 nye smittetilfeller og 1.000 nye innleggelser daglig.

Ifølge Ferguson, som er medlem av regjeringens vitenskapelige rådgivningsgruppe Sage, er spørsmålet heller om smittetilfellene vil kunne nå opp mot 200.000 daglig etter gjenåpningen.

Smitten har også nådd maktens korridorer. Statsminister Boris Johnson fikk ikke ta seg en pint på nattklubb på det som har blitt omtalt som frihetsdagen etter at hans helseminister Sajid Javid i helgen fikk påvist koronasmitte.

De to var sammen i et møte før helgen, og Johnson må derfor følge gjenåpningen hjemmefra i isolasjon.

Javid er fullvaksinert og sier han bare milde symptomer, men saken har likevel blitt et symbol for enkelte på at gjenåpningen kommer for tidlig.

Ba om forsiktighet

Dagen før oppfordret Johnson britene til å fortsatt være på vakt mot viruset.

– Vær så snill, vær forsiktige, og gå inn i det neste steget av gjenåpningen med respekt for andre mennesker og risikoen viruset fremdeles utgjør, sa Johnson

Også blant nattklubbgjestene i London kan man finne tegn til bekymring.

– Jeg er begeistret, men jeg har også en følelse av at undergangen står foran oss, sier 26 år gamle Gary Cartmill.

Over 5,4 millioner briter har til nå testet positivt for viruset, og det er registrert nærmere 129.000 koronarelaterte dødsfall i landet. Det tilsvarer 189 dødsfall per 100.000 innbyggere, mens Norge til sammenligning har 15.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer