To pågrepet etter Oslo-skytingen

Oslo-politiet pågrep søndag to menn for medvirkning til skytingen i Oslo 25.juni.

Rosenkrantz' gate er farget i regnbuefarger utenfor London pub der to personer ble skutt og drept og 23 personer skadd 25. juni i år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Rosenkrantz' gate er farget i regnbuefarger utenfor London pub der to personer ble skutt og drept og 23 personer skadd 25. juni i år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Begge mennene er siktet for medvirkning til terrorhandling.

Den ene mannen er i 40 årene, og har somalisk statsborgerskap. Den andre mannen er i 30 årene, og har norsk statsborgerskap.

Begge er kjent for politiet fra tidligere og er bosatt i Oslo.

Gårdagens pågripelser betyr at det nå er totalt fire personer som er siktet etter skytingen i Oslo 25.juni. Tre av personene er pågrepet, mens den fjerde personen, Arfan Bhatti, er internasjonalt etterlyst.

Bhatti befinner seg for tiden i Pakistan, der han også ble avhørt av pakistansk politi før han var siktet i saken.

Hans forsvarer, advokat Svein Holden, opplyser at han nekter straffskyld.

Det er dermed til sammen fire siktede personer i saken.

Fra før er Zaniar Matapour siktet. Han ble pågrepet på stedet etter at to menn ble skutt og drept utenfor barene Per på hjørnet og London Pub i Oslo sentrum natt til 25. juni. Flere andre ble skadd.

– For å sørge for et best mulig samarbeid med pakistanske myndigheter, hadde vi tjenestepersoner fra Oslo politidistrikt i Pakistan for kort tid siden. Vi er forberedt på at de rettslige prosessene i Pakistan tar tid og at det i så måte er vanskelig å stadfeste når Bhatti kan bli pågrepet, skriver politiet videre.

– Politiet har ikke hatt kontakt med Bhatti, men har vært i kontakt med hans forsvarer Svein Holden, uten at vi kan kommentere innholdet i dette, skriver politiet.

Matapour ennå ikke avhørt

Det var i 1-tiden natt til 25. juni at det ble løsnet skudd mot de to barene i Rosenkrantz' gate. To menn i henholdsvis 50- og 60-årene ble drept, og flere titalls personer ble såret.

Etter få minutter ble Zaniar Matapour lagt i bakken av vitner på steder, og han ble raskt pågrepet av politiet.

Han har ennå ikke villet snakke med politiet for å avgi en forklaring. Politiet har hatt flere hypoteser, deriblant terror.

Tidligere denne måneden ble gaten der skytingen skjedde, farget i regnbuefarger. Noen dager senere ble det arrangert et regnbuetog gjennom Oslos gater, som blant annet gikk forbi åstedet. Ifølge Oslo pride var det 60.000 mennesker som gikk i toget, noe som ble ny rekord.

Oslo politidistrikt har kalt inn til en pressekonferanse mandag klokken 13.

Terrorsiktet hadde samme våpen som Matapour

En av mennene som er pågrepet og siktet for terror etter masseskytingen i Oslo, ble i 2017 pågrepet med samme type våpen som det Zaniar Matapour (43) brukte under angrepet.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer