Sverige pålegger hjemmekontor og nye arrangementsrestriksjoner

Nye strenge smitteverntiltak innføres i Sverige. Alle som kan, skal jobbe hjemmefra, og innendørs samlinger på over 20 er bare lov med sittende gjester.

Statsminister Magdalena Andersson innfører nye coronarestriksjoner i Sverige. FOTO: Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS via NTB
Statsminister Magdalena Andersson innfører nye coronarestriksjoner i Sverige. FOTO: Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS via NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De nye restriksjonene, som trer i kraft lille julaften, ble kunngjort av statsminister Magdalena Andersson på en pressekonferanse tirsdag.

De nye reglene vil merkes godt på konserter, teatre og nattklubber. På arrangementer med over 500 deltakere kreves også vaksinepass.

Det blir restriksjoner på antallet kunder i butikker og kjøpesentre for å hindre at romjulssalgene skal bidra til smittespredning. I tillegg blir det obligatorisk å bestille plass på en rekke buss- og togreiser.

Omikron

– Nå øker smittespredningen raskt, og vi ser en større belastning på helsevesenet. Spredningen av den nye omikronvarianten er bekymringsfull, sier Andersson.

Hun oppfordret svenskene til å sammen ta ansvar for å bremse smittespredningen.

– Vi må tilpasse oss den nye virkeligheten, sa hun.

På private sammenkomster i Sverige skal det heretter være maks 50 deltakere. I tillegg blir det krav om negativ PCR-test for innreisende fra utlandet. På fritids- og kulturaktiviteter blir det også innført begrensninger.

Sjefen for det svenske folkehelseinstituttet, Karin Tegmark Wisell, legger vekt på at det er 1,5 millioner svensker som ikke har tatt vaksine, selv om det er anbefalt at de gjør det.

Økning

Det er ikke satt noen sluttdato for de nye restriksjonene, men helseminister Lena Hallengren sier at regjeringen ikke ønsker å ha dem på plass lenger enn nødvendig.

Etter å ha vært hardt rammet i tidligere faser i pandemien, er Sverige nå blant de landene i Europa som har relativt lave smittenivåer. De siste 14 dagene har imidlertid landet hatt en smitteøkning på 37 prosent sammenlignet med forrige 14-dagersperiode.

Så langt i pandemien er det registrert nær 1,3 millioner koronatilfeller i Sverige, og 15.206 personer har mistet livet. Det tilsvarer 1.492 dødsfall per 1 million innbyggere, sammenlignet med 220 dødsfall per 1 million innbyggere i Norge.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer