Svenske medier: To dømt for Estoniafilming

To svensker er dømt etter at de filmet Estonia-vraket i forbindelse med en dokumentarfilm. De er dømt for å ha brutt gravfreden.

Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

I 2019 filmet journalisten Henrik Evertsson og vrakeksperten Linus Andersson vraket til dokumentarfilmen «Estonia – funnet som endrer alt». Mandag ble de to dømt i Göteborg tingrett.

Bildene ble tatt med en dykkerrobot. De dokumenterte et stort og tidligere ukjent hull i skroget på vraket. 852 mennesker omkom da Estonia forliste i Østersjøen i 1994. Blant de døde var det seks nordmenn. Forlisområdet er erklært som gravplass av svenske myndigheter.

De domfelte har hevdet at dykkerroboten ikke rørte vraket og at dykkingen var nødvendig for å få fram ny informasjon om forliset. Filmopptakene førte til at den svenske havarikommisjonen gjorde nye undersøkelser av vraket.

– Det er sterk allmenninteresse for å opprettholde gravfreden ved M/S Estonia, som er gravplass for et stort antall personer. Hensynet til gravfreden veier tyngre en interessen for å beskytte ytrings- og informasjonsfriheten, sier dommer Göran Lundahl i en uttalelse.

Motivet til filmingen ga imidlertid straffereduksjon. De ble begge dømt til bøter.

(©NTB)

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer