Svenske medier: To dømt for Estoniafilming

To svensker er dømt etter at de filmet Estonia-vraket i forbindelse med en dokumentarfilm. De er dømt for å ha brutt gravfreden.

Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

I 2019 filmet journalisten Henrik Evertsson og vrakeksperten Linus Andersson vraket til dokumentarfilmen «Estonia – funnet som endrer alt». Mandag ble de to dømt i Göteborg tingrett.

Bildene ble tatt med en dykkerrobot. De dokumenterte et stort og tidligere ukjent hull i skroget på vraket. 852 mennesker omkom da Estonia forliste i Østersjøen i 1994. Blant de døde var det seks nordmenn. Forlisområdet er erklært som gravplass av svenske myndigheter.

De domfelte har hevdet at dykkerroboten ikke rørte vraket og at dykkingen var nødvendig for å få fram ny informasjon om forliset. Filmopptakene førte til at den svenske havarikommisjonen gjorde nye undersøkelser av vraket.

– Det er sterk allmenninteresse for å opprettholde gravfreden ved M/S Estonia, som er gravplass for et stort antall personer. Hensynet til gravfreden veier tyngre en interessen for å beskytte ytrings- og informasjonsfriheten, sier dommer Göran Lundahl i en uttalelse.

Motivet til filmingen ga imidlertid straffereduksjon. De ble begge dømt til bøter.

(©NTB)

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer