Styrket mistanken om sabotasje etter gasslekkasjer i Østersjøen

Åstedsundersøkelsen foretatt etter gasslekkasjene på Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen styrker mistanken om grov sabotasje, opplyser svensk påtalemyndighet.

Metanivået i Østersjøen er tusen ganger høyere enn normalt, ifølge svenske forskere. Foto: Rune Dyrholm / Det danske forsvaret via AP / NTB
Metanivået i Østersjøen er tusen ganger høyere enn normalt, ifølge svenske forskere. Foto: Rune Dyrholm / Det danske forsvaret via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

– Det er gjort beslag på åstedet og disse skal nå etterforskes. Saken er svært sensitiv, sier kammeradvokat Mats Ljungqvist, som leder etterforskningen, i en pressemelding fra Åklagarmyndigheten torsdag.

– Det er en alvorlig hendelse, og det er et styrkebudskap at involverte myndigheter ivaretar sine respektive oppgaver på best mulig måte, sier han videre.

Analyse: Tusen ganger høyere metannivå i Østersjøen enn normalt etter gasslekkasjene

Det er tusen ganger høyere metannivå enn normalt i området rundt gasslekkasjene fra Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen, ifølge svenske forskere.

Det viser resultater fra forskningsfartøyet Skagerack, som har gjennomført analysen noen nautiske mil fra lekkasjene, skriver Sveriges Radio.

Ifølge vitenskapelig leder om bord, Katarina Abrahamsson, kan de høye metankonsentrasjonene påvirke havets plankton, men det er behov for flere analyser for å bekrefte dette.

Forrige uke kom nyheten om at det lekker fra Nord Stream 1 og 2 i utenfor øya Bornholm i Østersjøen. Eksperter og myndigheter mener lekkasjene skyldes sabotasje.

(©NTB)

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer