Strammer inn reglene for nødpass

Reglene for nødpass blir strammet inn fra natt til mandag.

Politiet strammer inn reglene nødpass. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Politiet strammer inn reglene nødpass. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Det skriver Politidirektoratet i en pressemelding.

Fra og med mandag 30.mai er det kun de som er i en nødssituasjon eller har særlige grunner som får søke om nødpass.

Feriereiser regnes ikke som nødsituasjon, ifølge direktoratet.

– Vi har stor forståelse for at mange er fortvilet og frustrerte. Det er trist for de som ikke får reist på ferien de har gledet seg til. Men siden det ikke er nok nødpass til alle, må vi sørge for at de som virkelig trenger det får det, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i politidirektoratet.

Grunnen til mangelen på nødpass er at etterspørselen etter pass er unormalt høy siden mange vil ut og reise og ikke har fornyet passet sitt i løpet av de to siste årene. I tillegg klarer ikke leverandøren av norsk pass og ID-kort å produsere raskt nok til å møte pågangen fordi pandemien, og krigen i Ukraina skaper problemer i forsyningskjeden av viktige materialer som brukes i produksjonen av pass, nasjonale ID-kort og nødpass.

Dette gjelder ikke bare i Norge, men i rekke land.

Kriterier og dokumentasjon for nødpass

Om man skal søke nødpass må det dokumenteres at man fyller kriteriene for det.

– Det er bare du som er i en nødssituasjon eller du som har særlige grunner som kan søke om nødpass. Feriereiser, bryllup, dåp, konfirmasjon og lignende markeringer faller dessverre ikke under kriteriene, skriver politiet på sine nettsider.

På politiet.no finner du informasjon om de midlertidige kriteriene for nødpass, og hva slags dokumentasjon du må ha med deg til pass- og ID-kontoret for å få nødpass eller bli prioritert i køen.

  • Politiet gjør en vurdering av både behovet ditt og dokumentasjonen din.
  • Dokumentasjonen må være på norsk eller engelsk.
  • I tillegg må du vise frem dokumentasjon av reise eller plan for reise, som flybilletter, hotellreservasjon, eller lignende.
  • Politet er ikke ansvarlig hvis søker ikke har forsikring eller avbestillingsmuligheter for reise som allerede er bestilt.

- Vi overvåker situasjonen nøye, og vil justere kriteriene hvis de ikke har god nok effekt eller at tilgangen på nødpass endrer seg, sier Vandvik.

Politiet oppfordrer fortsatt alle til å vente med å bestille utenlandsferie til de er sikret reisedokumenter.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer