Stortinget retter sterk kritikk mot regjeringen for håndteringen av Bergen Engines-salget

Stortingsflertallet retter sterk kritikk mot regjeringen for håndteringen av Bergen Engines-salget.

Statsminister Erna Solberg, her på vei ut fra Stortingets høring om Bergen Engines-salget tidligere i vår. Foto: Berit Roald / NTB
Statsminister Erna Solberg, her på vei ut fra Stortingets høring om Bergen Engines-salget tidligere i vår. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er klart etter et møte i utenriks- og forsvarskomiteen onsdag.

Komiteen går inn for et såkalt daddelvedtak, den sterkeste formen for kritikk som Stortinget kan rette mot regjeringen uten å erklære mistillit.

– Stortingets flertall mener det er avdekket alvorlige mangler i regjeringens sikkerhetsrutiner. Regjeringen har ikke hatt nødvendig kontroll på nasjonal sikkerhet og beredskap, sier Emilie Enger Mehl fra Senterpartiet.

Det planlagte salget av Bergen Engines til det russiskeide selskapet TMH International ble til slutt stoppet med hjemmel i sikkerhetsloven.

I Stortingets høring i saken kom det ifølge Mehl fram helt ny informasjon, blant annet at regjeringens sikkerhetsarbeid ble igangsatt som følge av et eksternt tips til Nærings- og fiskeridepartementet 11. januar.

– Det er alvorlig at det fremstår som at saken ble tatt tak i som følge av det som fremstår som en tilfeldighet, sier Mehl.

Rødts partileder Bjørnar Moxnes beskriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) som en «vandrende sikkerhetsrisiko».

– Bergen Engines-saken inngår i et mønster der forsvarsministeren sover på post eller opptrer direkte uansvarlig, sier han.

(©NTB)

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer