Støre snakket med Putin i en time i dag: - En ryddig samtale

Jonas Gahr Støre har torsdag snakket én time i telefonen med Russlands president Vladimir Putin.

Statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse i Marmorhallen i Oslo om krigen i Ukraina og konsekvensene den får for Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse i Marmorhallen i Oslo om krigen i Ukraina og konsekvensene den får for Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Det melder regjeringen i en pressemelding.

– Russlands invasjon i Ukraina er et brutalt angrep på et fritt land og et uskyldig folk som nå utsettes for ufattelige lidelser. Jeg ba presidenten innstendig om å avslutte krigshandlingene i Ukraina, trekke de russiske styrkene ut og sikre humanitær tilgang. Jeg understreket spesielt at sivilbefolkningen i Mariupol må få humanitær tilgang og at krigen må få en forhandlet løsning, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Krigen har ført nærmere fire millioner mennesker på flukt fra Ukraina, og nær 6,5 millioner er internt fordrevne i Ukraina.

–Vi er dypt bekymret for de store lidelsene den russiske invasjonen har ført til. Vi må gjøre det vi kan for å finne en forhandlet løsning på denne krigen. Russland er vårt naboland. Det var derfor viktig for oss å formidle vårt syn på krigen direkte til den russiske presidenten. Vi har svært nøkterne forventninger til hva vi kan oppnå, men ikke noe skal være uprøvd i den situasjonen vi nå er i. Lidelsene må ta slutt. Vårt viktigste budskap var at Russlands krigføring må stoppe, sier han videre.

Det var Støre som tok initiativet, etter å ha diskutert det med allierte i Norden, Europa og USA. Han hadde også en videosamtale med ukrainas statsminister Denys Sjmyhal i går.

– En ryddig samtale med klare meldinger begge veier

Støre beskriver samtalen med Putin som «ryddig».

– Jeg vil si at det var en ryddig samtale med klare meldinger begge veier. Vi har klart ulike synspunkter om opptakten til denne krigen og det som faktisk skjer på bakken, men jeg fikk sagt klart ifra at vi fordømmer angrepet på Ukraina, sier Støre under en pressekonferanse torsdag.

Han sa også til Putin at han mener Russland begår krigsforbrytelser i angrepene på sivile.

– En situasjon med fire millioner flyktninger på fem uker taler sitt om hva slags krig dette er.

Han sa også til Putin at oppfatningen i Norge og europeiske land er at det er Russland som er ansvarlig for krigen.

– Jeg appellerte til den russiske presidenten at han er den personen som har anledning til å søke en vei ut av dette, sier Støre.

Norge søker ikke rolle i fredssamtalene

Statsminister Jonas Gahr Støre sa at president Vladimir Putin må fortsette fredssamtalene i Tyrkia. Selv søker ikke Norge noen rolle i disse samtalene.

– Men jeg mener slike forhandlinger og arbeidet som skjer mellom forhandlingsrunder, kan påvirkes av tydelige meldinger til partene, og det kan Norge bidra med, sier Støre på spørsmål fra NTB.

Han forklarer at dette var en av årsakene til at han tok kontakt med Putin, og at de brukte mye tid på å snakke om innholdet i forhandlingene, som Støre mener Putin delte mange detaljer om.

Press på forhandlinger

Han oppfordret Putin til å videreføre fredssamtalene i Tyrkia med sikte på å finne en politisk løsning som kan stoppe kamphandlingene. Men han avviste at Norge ville ta noen aktiv rolle i samtalene.

– Men jeg mener slike forhandlinger og arbeidet som skjer mellom forhandlingsrunder, kan påvirkes av tydelige meldinger til partene, og det kan Norge bidra med, sier Støre.

Å påvirke dette arbeidet var en av årsakene til at Støre tok kontakt med Putin. De to brukte mye tid på å snakke om innholdet i forhandlingene, som Støre mener Putin delte mange detaljer om.

Humanitær tilgang

I tillegg oppfordret Støre til å gi humanitær tilgang til den beleirede og bombede havnebyen Mariupol.

– Han brukte tid på å omtale situasjonen i Mariupol der det nå skal legges til rette for humanitær tilgang. Jeg opplevde også at han refererte til forhandlingene i Istanbul, og at det var verdt å vie oppmerksomhet til det. Det er viktige signaler, sier Støre.

Påpekte ansvaret

I samtalen med Putin sa Støre også at det i Norge, og i andre europeiske land, at Russland oppfattes som ansvarlig for krigen.

– Jeg appellerte til den russiske presidenten at han er den personen som har anledning til å søke en vei ut av dette, sier Støre.

Samtidig understreket han at det er situasjonen på bakken i Ukraina som indikerer hvilken retning Russland tar krigen i.

Utenlandsk etterretning har hevdet at rådgiverne til presidenten forsøker å dekke over det reelle antallet drepte russiske soldater, og sivile.

I samtalen tok Støre opp anslaget på antall drepte i Ukraina. Ifølge Støre lyttet presidenten til det han sa om tapstallene, men kommenterte det ikke direkte.

– Jeg skal ikke vurdere hvordan rådgiverne rundt presidenten virker, men jeg opplever at han holder fast ved en russisk historiefortelling som vi kjenner igjen fra hans argumentasjon og handling rundt Ukraina fra 2014 og oppover. Det er en historiefortelling som fortjener å bli utfordret, og det var noe av hensikten med samtalen, sier Støre.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer