Stoltenberg: - Russland lyver, de trekker seg ikke tilbake

Det sier Nato-sjef Jens Stoltenberg under en pressekonferanse torsdag.

Nato-sjef Jens Stoltenberg sier at Russland ikke trekker seg tilbake slik som de hevder. (AP Photo/Thibault Camus)
Nato-sjef Jens Stoltenberg sier at Russland ikke trekker seg tilbake slik som de hevder. (AP Photo/Thibault Camus) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg avviser Russlands påstander om tilbaketrekning og sier at de omgrupperer for å komme sterkere tilbake i Ukraina.

- Russland har gjentatte ganger tidligere løyet om sine intensjoner, og vi kan bare dømme dem etter hva de faktisk gjør, sa Stoltenberg da han torsdag presenterte Natos årsrapport for 2021.

Ifølge vår etterretning trekker ikke russiske styrker seg seg tilbake, men omgrupperer, forsyner og styrker sin offensiv i Donbas-regionen, sier han videre.

– Samtidig opprettholder Russland presset på Kyiv og andre byer. Så vi kan forvente nye offensive operasjoner som bringer mer lidelse.

Britisk etterretning opplyste onsdag at Russland hadde trukket styrker tilbake til Hviterussland, og Pentagon opplyste samme kveld at russiske styrker også ble trukket tilbake fra Tsjernobyl-området.

Omgrupperer

Stoltenberg avviser imidlertid at det er snakk om en reell tilbaketrekning.

– Ifølge vår etterretning trekker de seg ikke tilbake, sa han.

– Russland forsøker å omgruppere, skaffe nye forsyninger og styrke offensiven sin i Donbas-regionen. På samme tid opprettholder Russland presset mot Kyiv og andre byer. Vi kan derfor vente oss nye offensive handlinger, som vil føre til enda mer lidelse, sa Stoltenberg.

Presses

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avviste også meldingene om frivillig russisk tilbaketrekning torsdag og hevdet at det er ukrainske styrker som tvinger dem til retrett.

– Det er andre ord som kan benyttes om den angivelige tilbaketrekningen av russiske styrker fra Kyiv og Tsjernihiv og okkupantenes reduserte aktiviteter i disse områdene. Dette er ikke tilbaketrekning, det er et resultat av det våre forsvarere gjør, som presset dem tilbake, sa han i en vidoetale.

Våpenstøtte

Stoltenberg påpekte at titusenvis av ukrainske soldater de siste årene er trent og utstyrt av Nato og han understreker viktigheten av å fortsette å støtte dem med våpen og utstyr.

– Nato, eller Nato-allierte må fortsette å forsyne Ukraina med våpen så lenge det er nødvendig, sa han.

– De kjemper en krig for frihet, demokrati og våre felles verdier, sa Stoltenberg.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer