St. Olavs hospital høyner beredskapen til gult nivå

Årsaken er vedvarende høyt antall utskrivningsklare pasienter.

St. Olavs hospital i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB
St. Olavs hospital i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no):Beredskapsnivået ved St. Olavs hospital ble tirsdag 2. november hevet til gult, og sykehuset har varslet Statsforvalteren om situasjonen.

– Situasjonen er nå så alvorlig at den truer pasientsikkerheten, sier sykehusdirektør Grethe Aasved i en pressemelding.

Sykehuset er fullt, heter det i pressemeldingen.

– Når vi ikke får skrevet ut ferdigbehandlede pasienter medfører det at sengepostene er fulle, og akutt syke pasienter som kommer til akuttmottaket blir værende der for lenge. Dette medfører utfordringer knyttet til pasientsikkerheten, sier sykehusdirektør Grethe Aasved.

I dag ligger det 39 utskrivningsklare pasienter på sykehuset. Tallet har variert mellom 25 og 40 de siste ukene.

– Vi står nå i en krevende situasjon hvor ansatte i sykehuset har en svært tøff belastning for å ivareta sikkerheten til pasientene. Ansatte har gjennom lang tid stått i denne situasjonen, og jeg er bekymret for de ansattes arbeidsbelastning og helse. For å få kontroll på situasjonen, og få frigjort bedre kapasitet til akutt syke pasienter, utsetter vi nå en del planlagt aktivitet som kan vente, sier Aasved, og viser til at sykehuset gjennom flere uker har gjort en rekke interne tiltak for å håndtere situasjonen, uten at dette er tilstrekkelig.

Økende coronasmitte i Trondheim gjør også at sykehuset må ta høyde for flere innlagte coronapasienter, og St. Olavs hospital følger både RS-smitten blant barn og den kommende influensasesongen nøye. Antall koronapasienter er i dag på et håndterbart nivå, men situasjonen kan raskt endre seg med økt smitte i befolkningen.

- Vi gjør disse grepene nå for å ivareta pasientsikkerheten og beredskapen. Tiltakene vi nå setter i verk, er nødvendig for at vi skal håndtere den totale situasjonen. Vi gjennomgår driftssituasjonen nøye og håper at tiltakene skal berøre færrest mulig pasienter, sier sykehusdirektøren.

Pasienter som blir berørt av utsettelse og endringer, blir kontaktet av sykehuset, og trenger derfor ikke selv å ta kontakt med sykehuset.

- Vi beklager ulempene dette medfører for den enkelte pasient og deres pårørende, men vi gjør nå det vi kan for å prioritere riktig og være best mulig rustet i situasjonen, sier Aasved.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer