Slik skal Norge gjenåpnes

- Vi er i rute. Det er på tide å åpne Norge igjen.

Statsminister Erna Solberg under regjeringes pressekonferanse angående gjenåpningen av Norge.Foto: Fredrik Hagen / NTB
Statsminister Erna Solberg under regjeringes pressekonferanse angående gjenåpningen av Norge.Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no): - Faktisk åpner vi litt mer enn trinn 3, sier Erna Solberg på dagens pressekonferanse.

- Vi er i rute. Det er på tide å åpne Norge igjen.

- Men det er stor usikkerhet knyttet til mutasjoner. Situsasjonen er skjør og kan endre seg raskt, understreker hun.

Endringene innføres søndag 20. juni klokken 1200.

  • På private arrangementer på offentlig sted, i for eksempel leide eller lånte lokaler, kan man være inntil 100 personer både inne og ute. Så nå kan man igjen ha større brylluper og fester.
  • På offentlige arrangementer inne er antallsbegrensningen:
  • Uten faste, tilviste sitteplasser, kan man være inntil 400 personer fordelt på 2 kohorter.
  • Med faste, tilviste sitteplasser, kan man være 1000 fordelt på 2 kohorter.
  • Bruker man coronapasset og testing kan man være inntil 2500 personer.
  • På offentlige arrangementer ute er grensen det dobbelte av det som gjelder innendørs.
  • Det er tillatt med flere personer hvis alle sitter på faste, tilviste plasser. Og enda flere hvis man bruker coronapasset og testing. Det betyr at man kan være inntil 5000 personer fordelt i kohorter på 500.
  • Det åpner for flere gjester på besøk i private hjem. De øker taket til 20.
  • Skjenkestoppen klokken 24 blir opphevet, men man kan fortsatt ikke slippe inn nye gjester etter midnatt. Det er fremdeles krav om registrering, servering av alkohol ved bordet, redusert antall gjester, sitteplasser til alle gjester og avstand.
  • Det åpnes helt opp for toppidretten. Det betyr at de seriene som foreløpig ikke har kunnet starte opp nå kan gjøre det, både utendørs og innendørs.

Reiseråd

Det åpnes for innreise til Norge med EU-coronasertifikat fra 24. juni. I tillegg er det bestemt å oppheve det globale reiserådet for nordmenn fra 5. juli.

Selv om det er mulig å reise på ferie ut av landet, vil det fortsatt være begrensninger og kompliserte regler.

– Det kan bli slitsomt å reise til utlandet, og det kan bli lang ventetid for å komme inn i Norge. Regjeringens anbefaling er derfor å feriere hjemme i Norge. Det er det tryggeste og mest forutsigbare, sier Ropstad.


For dansker blir det lettelser allerede lørdag klokka 12, hvor det åpnes opp for at de slipper innreisekarantene, dersom de er fullvaksinert eller har gjennomgått coronasykdom, og kan vise til dette i et godkjent coronasertifikat. Regjeringen gir også lettelser til familier og kjærester som bor i EU, EØS-området og Storbritannia.
- Vi åpner for innreise for voksene barn, stebarn og foreldre, eller steforeldre til voksene barn og stebarn. Vi åpner også opp for besteforeldre, stebesteforelder og stebarnabarn. Og også for kjærester. Det vet jeg at veldig mange har venta på, sier kunnskapsminister Guri Melby på pressekonferansen.

Hun forsikret også at utenlandske studenter kan være trygge på at de skal kunne komme inn i landet til studiestart, 1. august.

Dropper karantenehotell for EØS og Schengen

Fra og med 5. juli opphever Utenriksdepartementet reiserådet for EØS/Schengen og Storbritannia og de landene på EUs tredjelandsliste FHI anser som trygge.

– I tråd med gjenåpningsplanen åpner vi nå for at flere igjen kan reise til utlandet. Selv om reiserådet for EØS/Schengen, Storbritannia og enkelte land på EUs tredjelandsliste oppheves fra og med 5. juli er situasjonen fortsatt uforutsigbar. Avhengig av smitteutviklingen i disse områdene kan det komme nye reiseråd på kort varsel. Dette kan gjøre det krevende for nordmenn å være på reise, sier utenriksministeren i en pressemelding.

– Vi tar i bruk coronasertifikatet for å forenkle reising innad i EØS-området og Schengen, og enkelte andre lettelser i innreiserestriksjonene. Men i tråd med helsefaglige råd er dette en gradvis gjenåpning og det er fortsatt strenge regler på grensen. En må fortsatt dessverre være forberedt på køer og ventetider ved grensepasseringer. Min anbefaling er derfor å feriere hjemme i Norge. Det er det tryggeste og mest forutsigbare, sier justis og beredskapsminister Monica Mæland.

Reiserådet hvor UD fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendig forlenges til 10. august for land utenfor EØS/Schengen og Storbritannia. Fra 5. juli vil Helse- og omsorgsdepartementet og Utenriksdepartementet også gjøre jevnlige vurderinger av reiser til landene på EUs tredjelandsliste. Dette gjøres basert på FHIs faglige råd.

Tilbake til Sol.no

Flere aviser som skriver om dette:

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer