Gratis hurtigtest

Slik får du gratis hurtigtest

En selvtest eller hurtigtest er en antigentest, som du tar på deg selv. Denne testen sidestilles med de andre testmetodene i de aller fleste situasjoner.

Nå kan man hente ut gratis hurtigtester hos de ulike kommunene. Foto: Erik Johansen / NTB
Nå kan man hente ut gratis hurtigtester hos de ulike kommunene. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no): En selvtest eller en hurtigtest kan man få kjøpt de fleste steder, og som kan brukes på lik linje som en PCR-test i de fleste situasjoner.

Har du symptomer på luftveisinfeksjon, har du vært i nærkontakt med en smittet person eller det er et utbrudd på skolen eller arbeidsplassen din, kan du bruke en selvtest.

Ifølge Helsedirektoratet kan du regne med at du er smittet om du tester positivt på en selvtest og må derfor isolere deg i 6 døgn.

Sik får du gratis selvtest

En gratis selvtest får du fra helsetjenesten i kommunen din. Det er kommunen som avgjør om du kan få utlevert en selvtest. Det er det ikke alle som får anledning til, ettersom det er stor mangel på hurtigtester i flere kommuner.

I Trondheim er det mangel på tester og de må prioritere folk med symptomer eller i samfunnskritiske funksjoner.
Personer med symptomer vil få tester, og det vil også folk som har smitte i husstanden og også er i en kritisk eller viktig samfunnsfunksjon.

Også i Oslo er det begrensede mengder hurtigtester tilgjengelig og det er ikke alle som kan få umiddelbart. Det er kun personer med symptomer, eller nærkontakter kan få i første omgang.

I Bergen gjelder de samme kriteriene. For å få en gratis selvtest må man enten ha symptomer, vært nærkontakt eller utføre kritiske samfunnsfunksjoner.

Med en selvtest kan man registre smitten hos kommunen om nødvendig. De som har oppfriskningsdose eller har to doser vaksine og gjennomgått covid-19 sykdom de siste tre månedene trenger ikke lenger å ta en bekreftende PCR-test på et testsenter etter en positiv selvtest.

Det lønner seg derfor å sjekke helsetjenesten i egen kommune for å se hva som gjelder der.

Ulike selvtester

Det finnes mange forskjellige typer selvtester. Og om man ender opp med å måtte kjøpe sin egen er det flere ting du bør være oppmerksom på.

I Norge må alle selvtester være merket med CE og fire tall. Tallene står rett etter bokstavene. I tillegg må bruksanvisningen være norsk.

Tilbake til Sol.no