Skaper forvirring: Vil endre coronapasset

Helsedirektoratet, FHI og NHN anbefaler at man nå etter overgangen til normal hverdag med økt beredskap, så raskt som mulig skjuler den nasjonale kontrollsiden for det norske coronasertifikatet.

Helsedirektør Bjørn Guldvog .Foto: Torstein Be / NTB
Helsedirektør Bjørn Guldvog .Foto: Torstein Be / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no): Det opplyser Helsedirektoratet.

Det begrunnes med at det etter overgangen til en mer normal hverdag ikke vil være behov for et eget norskt coronapass, kun EU-pass.

«Nasjonale tiltak som krever bruk av det nasjonale sertifikatet er avviklet og det er i dagens situasjon ikke nødvendig å tilby nasjonalt coronasertifikat, kun EU-sertifikatet», står det i anbefalingen.

Det har vært en rekke misforståelser og forvirring knyttet til regelverk og bruken av det nasjonale og EU-sertifikatet. Informasjonstelefonen har også opplevd stor pågang knyttet til dette.

«Vi får en rekke henvendelser knyttet til misforståelser og feil bruk av den nasjonale kontrollsiden. Politiet rapporterer om mange personer som kommer på grensen med utskrift av QR-koden til det nasjonale sertifikatet og at brukerne av sertifikatet har forventninger om at dette gir fritak fra smitteverntiltak på grensen. Dette medfører ulemper for brukere som ikke får oppfylt sine rettigheter, og økt arbeidsbelastning for grensemyndighetene.»

«Informasjonstelefonen har stor pågang av henvendelser knyttet til bruk av det nasjonale sertifikatet og misforståelser rundt ulikt regelverk i det nasjonale og EU-sertifikatet. Ved å fjerne det nasjonale sertifikatet blir informasjonen lettere å gi og motta.»

Videre opplyser det at de kan forholdsvis lett skjule det nasjonale sertifikatet i brukerflaten og kan hente det raskt frem igjen ved behov. Dermed er nødvendigheten av å beholde det nasjonale sertifikatet i beredskap ivaretatt.

Tilbake til Sol.no

Flere aviser som skriver om dette:

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer