Skal til Naturhistorisk museum

Etter undersøkelser ved Veterinærinstituttet i Ås skal hvalrossen Freyas skjelett inn i samlingene ved Naturhistorisk museum i Oslo.

Skjelettet til Freya overføres til Naturhistorisk museum i Oslo. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
Skjelettet til Freya overføres til Naturhistorisk museum i Oslo. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Det skriver Veterinærinstituttet i en pressemelding tirsdag.

Knut Madslien er fagansvarlig for vilt ved Veterinærinstituttet. Han forteller hvordan instituttet i dette tilfellet fraviker normale prosedyrer ved å overføre skjelettet av hvalrossen til Naturhistorisk museum etter at alle undersøkelser er gjort.

– Veterinærinstituttets rolle i denne saken er hovedsakelig det veterinærfaglige, gjennom vår spesialkompetanse innen patologi og sykdomsoppklaring. Nå hadde vi muligheten til å legge til rette for videre forskning og undervisning om hvalross, og vi er glade for å kunne bidra til enda mer kunnskap om viltartene, sier Madslien.

Førsteamanuensis og ansvarlig for pattedyrsamlingen ved Naturhistorisk museum i Oslo, Kjetil Lysne Voje, kan fortelle at de ikke har planer om å stille ut skjelettet til Freya.

I førsteomgang vil skjelettet fryses ned for å gi tid til planlegging av konservering. På sikt vil skjelettet bli tilgjengelig for bruk i forskning og forvaltning, forklarer Voje.

- Hvalross er en art på rødlisten som det samles inn lite materiale fra. Når det avlives en hvalross i Oslofjorden er det naturlig å innlemme skjelettet og en vevsprøve av dyret i de vitenskapelige samlingene ved museet.

Hva som fremkommer av undersøkelsene gjort av Veterinærinstituttet vil først bli klart når obduksjonsrapporten er ferdig. Dette tar normalt omtrent 14 dager.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer