Saken etter helikopterstyrt der seks mennesker døde i 2019, er henlagt

Politiet henlegger saken mot piloten og helikopterselskapet etter at seks mennesker døde da et helikopter styrtet i Alta i august 2019.

Vraket av helikopteret som havarerte i en fjellside i Alta kommune i august i 2019. Seks personer omkom i ulykken. Foto: Tom Skoglund / Altaposten / NTB.
Vraket av helikopteret som havarerte i en fjellside i Alta kommune i august i 2019. Seks personer omkom i ulykken. Foto: Tom Skoglund / Altaposten / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Helikopteret var operert av Helitrans og styrtet i fjellområdet Skoddevarre nær Alta.

– Saken mot piloten er henlagt på grunn av mistenktes død, mens saken mot Helitrans AS er henlagt som intet straffbart forhold bevist, sier konstituert statsadvokat Jørn H. Bremnes i en pressemelding.

Bremnes forklarer at det ikke ligger noen skyldkonstatering i henleggelsen av saken mot piloten.

– Når det gjelder Helitrans AS har påtalemyndighetens vurdert at det ikke foreligger grunnlag for straffansvar for selskapet, verken etter lufttransportloven eller etter straffeloven, sier Bremnes.

– Omfattende etterforskning

Politiadvokat Hanne Bernhardsen i Finnmark politidistrikt sier at det har vært en omfattende etterforskning etter ulykken, samt at havarikommisjonen har gjennomført en grundig undersøkelse.

Havarikommisjonen ga tolv tilrådninger om sikkerhet etter sin granskning.

Mannskaper fra politiet og Havarikommisjonen på ulykkesstedet. Foto: Terje Pedersen / NTB
Mannskaper fra politiet og Havarikommisjonen på ulykkesstedet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Disse handler om tiltak for å forhindre såkalt «servo transparency», opplæring og sikkerhet ved rundflyging med passasjerer, overlevelsesaspekter inkludert krasjbeskyttet drivstoffsystem og bruk av hjelm, samt krav til lettvektsregistratorer.

Sightseeing for festivalgjester

Helikopteret drev med sightseeing for gjester på festivalen Høstsprell. Det var fem passasjerer om bord, som i likhet med piloten døde i styrten.

Ifølge havarikommisjonen var det fenomenet servo transparency som mest sannsynlig førte til styrten.

Fenomenet oppsto fordi helikopteret var i nedstigning og i en sving, men hadde høy masse og økende hastighet. Helikopteret hadde mest sannsynlig ikke tilstrekkelig høyde til at flygeren rakk å gjenvinne kontroll i tide, står det i rapporten.

Alle de fem passasjerene som døde i ulykken, var fra Alta. Det var Markus Vonheim (19), Kevin Berg (20), Kine Johnsen (20), Robin Karlsen (20) og Benedikte Hyld Mella (22). Piloten var en mann på 27 år fra Sverige.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer