Hvor mye er et oljefat?

Så mye olje er det egentlig i et fat

Med sanksjonene mot Russland er oljeprisene på sitt høyeste siden 2014. Det er mye snakk om hva prisene for et oljefat er, men hvor mye olje er det egentlig?

Et oljefat har på toppnivå kostet 130 dollar denne uken. Oljeplattformen Oseberg .Foto: Helge Hansen/NTB
Et oljefat har på toppnivå kostet 130 dollar denne uken. Oljeplattformen Oseberg .Foto: Helge Hansen/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Etter som krisen i Ukraina har utviklet seg de siste to ukene, har flere land rettet sanksjoner mot Russland for å vise avstand til invasjonen i Ukraina. Det har ført til en rekke sanksjoner mot landet, blant annet når det gjelder olje og gass.

Høyeste siden 2014

Prisen på olje er på sitt høyeste siden 2014. Til tross for nedgang på onsdag lå prisen på sitt laveste på cirka 105 dollar fatet. Prisen falt nesten ti dollar på ti minutter onsdags ettermiddag. Fallet kom som følge av at president Volodymyr Zelenskyj sa at Ukraina var villige til å inngå et kompromiss.

Allerede torsdag har prisen begynt å hente seg inn igjen etter fallet fra onsdag. Torsdag morgen hadde prisen steget til nesten 117 dollar fatet. Men det er enda et stykke igjen å gå før prisen når toppnivået det var tidligere denne uken da prisen per fat lå på 130 dollar.

Til sammenligning var anslagene til pris per oljefat på mellom 60 og 80 dollar i 2021. Og selve gjennomsnittsprisen i 2019 for nordsjøoljen Brent lå på rundt 64 dollar fatet.

Økte inntekter

Økinger i inntekter til Norge på grunn av sanksjonene mot Russland er også en realitet.
Ifølge E24 sammenligner Paal Frisvold, ambassadør for EUs klimapakt og nyvalgt nestleder i Oslo MDG, de enorme ekstrainntektene Norge har som følge av krigen og sanksjoner på russisk olje og gass, med krigsprofitørene i andre verdenskrig.

– Med et historisk blikk på de som tjente seg rike på andre verdenskrig, bør vi ikke sette oss i en situasjon hvor de samme blikkene blir sendt mot oss senere, sier han til avisa.

Ifølge Nordea Markets vil det med dagens fremtidspriser på olje og gass, kan petroleumsinntektene til staten i 2022 bli på 1.750 milliarder kroner, mot et anslag på 264 milliarder kroner i statsbudsjettet for 2022, ifølge Nordea Markets.

Så mye inneholder et oljefat

Om man ikke er så godt kjent med oljepriser og oljefat er det ikke lett å holde titt med alt som blir skrevet om industrien. Hva er egentlig et oljefat, og hvor mye olje rommer det?

Et standar oljefat rommer cirka 216 liter. oto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Et standar oljefat rommer cirka 216 liter. oto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer

Ett fat er 42 amerikanske gallons. Det tilsvarer da 158,987 liter i metriske systemet. Man bruker derimot ikke fat på samme måte som tidligere. Før i tiden brukte man oljefatet til frakte oljen. De kunne rulles, stables fraktes fra a-å. Profesjonelle aktører klarer seg i dag fint uten fat i fysisk forstand, men måleenheten med oljefat brukes fortsatt.

Når oljen er på sitt laveste er det faktisk nesten like dyrt å kjøpe selve fatet som oljen skal fraktes i som det er å kjøpe selve oljen. Et nytt oljefat eller tønne som rommer 216 liter ligger på mellom 1500-2000 kroner i pris. Du finner det derimot ganske rimeligere om du går for et brukt et.

Tilbake til Sol.no