Utenlandsreiser

Så mye dyrere er det å reise i år

Allerde i fjor høst ble det spådd en rekordyr sommerferie i år

Etter to år med norsk sommer er mange klare for en utenlandstur i sommer. Her fra Mallorca i Spania. Foto: NTB
Etter to år med norsk sommer er mange klare for en utenlandstur i sommer. Her fra Mallorca i Spania. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Etter drøye to år med pandemi og lite utenlandsreiser er det mange nordmenn som ønsker seg til andre land i sommer. Undersøkelser viser at nesten halvparten av nordmenn vil på ferie til utlandet i sommer. Men prisene kan bli skyhøye.

Om du er en av dem som har passet på plass betyr ikke det at ferieutfordringene stopper der. De fleste priser har økt - olje, mat, strøm, men også flyreiser. Allerede i april så man at prisene på flybilletter lå på «sommerferienivå». I tillegg til generell prisøkning er det flere som har spart i løpet av corona og er villige til å betale mer for å komme seg til utlandet. Økte lønnskostnader og mangel på ansatte er også en årsak til at ferien blir dyrere i år, men det er i all hovedsak flybillettene og hotell som gjør utenlandsferien dyr.

Kaos

Det er flere flyplasser i Europa som opplever kaos allerede. Flyvninger blir kansellert og det er lange køer i sikkerhetskontroller - blant annet fordi de mangler arbeidskraft. Flyindustrien sliter med mangel på personale etter at tusener av ansatte mistet jobben under pandemien og ikke er kommet tilbake. I pinsen toppet problemene seg da det var mange på reisefot.

Ettervirkninger av corona

Ifølge en undersøkelse gjort av Virke i mai viser at 49 prosent vil tilbringe sommerferien i utlandet. De mest populære utenlandsreisene er Spania (26 prosent), Danmark (26 prosent) og Sverige (24 prosent).

En tur til Spania vil merkes mer på lommeboken enn for tre år siden. Kursen på euroen er noe høyere enn hva den var for tre år siden, i tillegg er inflasjonen i Spania høyere enn i Norge. Men det er altså etterspørselen på flyreiser og hoteller som gjør at prisen er høyere i år enn tidligere år før pandemien.

Tidligere i mai kom SSB med ferske tall som viser at prisene på flybilletter i april var 5,4 prosent høyere enn i fjor. Siden 80-tallet har prisene på flybilletter økt med 40 prosent. I tillegg er det som tidligere nevnt økt etterspørsel samtidig som det problemer med rekrutteringer. Flyplasser og hotell- og restaurantnæringer er blant bransjene som måtte si opp flest under corona og sliter dermed fortsatt med ettervirkninger av dette.

Til VG bekrefter Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise at det har blitt dyrere å reise enn tidligere.

– Det er blitt dyrere enn det det var, også før pandemien. Det handler også om oljeprisen og flykostnader, og at det er færre fly i luften enn tidligere.

Tilbake til Sol.no

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer