Strømpriser

Så dyr blir strømmen på julaften

Å lage årets julemiddag blir mye dyrere enn hva vi er vant til, men prisen synker for tredje dag på rad.

Dette vil strømmen koste på julaften.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Dette vil strømmen koste på julaften.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no): Når jula ringes inn på julaften, er det fortsatt høye strømpriser i Norge. Men prisen synker for tredje dag på rad.

Tall fra strømbørsen Nordpool viser at strømmen på julaften blir veldig mye dyrere enn det vi er vant til fra andre år, men at vi unngår de aller verste prisene.

Julaften blir det høyest strømpriser i Sørvest-, Sørøst- og Vest-Norge. Mellom klokken 16 og 17 vil strømprisen der ligge på 2,28 kroner per kilowattime (kWh).

I Midt- og Nord-Norge blir prisen 0,33 kroner per kWh på sitt høyeste.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. Dusjer man i ti minutter, brukes det cirka 6,5 kWh, men det avhenger av hvor mye vann dusjhodet leverer.

Snittprisen i landet vil på julaften ligge på 1,32 kroner per kWh. Det er 0,30 kroner mindre enn på torsdag og 1,16 kroner mer enn samme dag i fjor. Den høyeste døgnprisen på strøm fredag finner vi i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge på 2,00 kroner per kWh. Deretter kommer Midt- og Nord-Norge med en døgnpris på 0,31 kroner

I tillegg til spotprisen på strøm kommer nettleie, forbruksavgift (16,69 øre per kWh), avgift til Enova (1 øre per kWh), og et eventuelt påslag fra strømselskapene. På toppen av det hele legges en merverdiavgift på 25 prosent. I Nordland, Troms og Finnmark er det ingen merverdiavgift på strøm, og i Finnmark og Nord-Troms slipper man også å betale forbruksavgiften.

Den laveste kWh-prisen fredag blir mellom klokken 6 og 7 på morgenen i Nord- og Midt-Norge, da på 0,28 kroner. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge 1,60 kroner.

Onsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 3,22 og 0,35 kroner per kWh. Samme dag i fjor var den på 0,21 og 0,10 kroner per kWh.

Tilbake til Sol.no