Rekordmange søkere til nettstudier

Årets søkertall er tilbake på 2017-nivå, allikevel har det aldri før vært flere søkere til nettstudier.

Illustrasjonsfoto student på lesesal. Universitetsbiblioteket på Blindern i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Illustrasjonsfoto student på lesesal. Universitetsbiblioteket på Blindern i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Universiteter og høgskoler lyste ut 62.191 studieplasser fordelt på 1.317 studier. Det er det høyeste antall utlyste plasser noensinne, skriver Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) i en pressemelding.

Søknadstallene fra årets søknadsfrist, 20. april, viser at det er 12,4 prosent færre søkere enn i 2021.

- Etter to år med rekordhøye søkertall, coronapandemi og usikkerhet i samfunnet, er årets søkertall kommet på nivå med 2017, sier direktør Sveinung Skule i pressemeldingen.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) sier i en pressemelding at han er godt fornøyd med årets søkertall.

- Totalt sett er tallene tilbake på et mer normalt nivå, og det er en forventet nedgang. Under pandemien var det ikke så lett å ta seg et «pauseår» eller å reise. Når vi samtidig tar med at ungdomskullene nå er mindre, er det totale søkertallet omtrent som før corona.

Oppgang i nettstudier

Det er dog ett unntak - aldri før har så mange nettstudier som sitt første valg.

Antall søkere har økt med over 34 prosent fra i fjor. I år er det også opprettet ni nye nettstudier med til sammen 535 plasser, skriver NTB.

- Vi har sett en stor økning i søkere til nettstudier de siste årene, noe som kan henge sammen med at flere ønsker seg en fleksibel studiehverdag. Flere av studiestedene som har tilrettelagt for dette har opplevd en markant økning i søkere, forteller Skule.

Disse studiene er mest populære

Tallene viser at det er siviløkonomutdanningen ved Norges handelshøyskole (NHH) i Bergen som har flest førstevalgssøkere, på andre- og tredjeplass ligger rettsvitenskap ved henholdsvis Universitetet i Oslo (UiO) og Universitetet i Bergen (UiB).

Tollerutdanningen ved Universitet i Stavanger og Arkitekturutdanningen ved Arkitekturhøgskolen i Oslo har også hard konkurranse.

Samtidig har de populære studieretningene sykepleie og lærerutdanning opplevd en dalende interesse.

Tilbake til Sol.no

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer