Regjeringen: Vurderer å sende våpen til Ukraina

Det opplyser Statssekretær i Utenriksdepartementet Eivind Vad Petersson (Ap) i NRKs politiske kvarter mandag morgen.

En ukrainsk soldat fyrer av et panservernvåpen i Donetsk. Norske panservernraketter blir nå sendt til Ukraina fra Danmark. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB
En ukrainsk soldat fyrer av et panservernvåpen i Donetsk. Norske panservernraketter blir nå sendt til Ukraina fra Danmark. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa søndag at Norge vil sende militært beskyttelsesmateriell til Ukraina. Støre fremhevet at det ikke gjør Norge til part i krigen. Ukraina har bedt om våpen.

Flere europeiske land har besluttet å sende våpen. Det kan også Norge komme til å gjøre snart, sier statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) i Utenriksdepartementet i Politisk kvarter på NRK.

– Det er så definitivt til vurdering. Det var nye møter i går ettermiddag og kveld, vi skal ha nye møter i dag. Hvis vi skal gjøre dette, må vi gjøre det grundig og skikkelig. Vi skal handle raskt, men ikke forhaste oss, sier han.

Han sier mandag morgen at vurderingen skal bli tatt i løpet av de nærmeste timene og dagene. Petersson påpeker at det er et linjeskifte i norsk politikk hvis Norge sender våpen til et land i krig.

Søndag opplyste regjeringen at de har besluttet å sende militært beskyttelsesmateriell til Ukraina. Det innebærer hjelmer, beskyttelsesvester og annet utstyr.

Norge tillot i helgen at ammunisjon som er produsert her i landet, kan videreeksporteres til Ukraina.

Statssekretær i Utenriksdepartementet Eivind Vad Petersson (Ap) sier mandag morgen til NRK at vedtaket også omfatter våpen.

Danmark sender norskproduserte våpen til Ukraina

Danmark sender 2700 raketter av typen M72 EC LAW (Enhanced Capability Light Antitank Weapon). Panservernrakettene er laget av Nammo på Raufoss.

Formelt må Danmark henvende seg til Norge for å få lov til å sende våpnene videre, men Norge vil ikke stoppe dem.

Søndag ble det klart at EU sender våpen til Ukraina.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer