Regjeringen stenger grensa og havnene for russisk transport

Regjeringen følger EU og stenger grensene for russisk varetransport og havnene for russiske skip.

Russisk skip på havna i Båtsfjord. Foto: Berit Keilen / NTB
Russisk skip på havna i Båtsfjord. Foto: Berit Keilen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Det melder NRK, som har fått bekreftelse fra utenriksdepartementet.

Regjeringen følger dermed EUs sanksjoner mot russiske skip og godstransport på vei, slik statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tidligere har varslet.

Det innebærer at havnene blir stengt for russiske lasteskip fra 7. mai

Den første merkbare konsekvensen av vedtaket er at grensa mellom Norge og Russland i Finnmark stenger umiddelbart i formiddag.

– Det betyr at vi stenger Storskog for godstransport umiddelbart, at det blir innført forbud mot transport av en rekke kjemikalier, sier Anniken Huitfeldt til kanalen.

Grensestasjonen Storskog blir stengt for transport av alle varer som står oppført på EUs sanksjonsliste.

Unntak

Ifølge NRK blir fiskefartøy blir unntatt sanksjonene. Det betyr at to av tre russiske skipsanløp til Norge kan fortsette som før.

– Vi gjør det vi har varslet: Vi stenger havnene for russiskflaggede fartøy, men holder fortsatt havnene åpne for fiskefartøy. Det er viktig for Norge å hegne om fiskerisamarbeidet i Barentshavet og operativt bilateralt samarbeid om søk og redning. Så gjør vi unntak for Svalbard fordi Svalbard står i en særstilling, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

Årsaken til Svalbard-unntaket begrunnes med Svalbardtraktaten, som gir Norge suverenitet, men alle andre som har skrevet under på traktaten, inkludert Russland, har rett til å drive uhindret virksomhet der.

Kritiseres

Opposisjonen har kritisert regjeringen for å bruke lang tid på å innføre havneforbudet. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ba også norske myndigheter om å stenge havnene for russiske skip i sin tale til Stortinget i slutten av mars.

Regjeringen har på sin side argumentert for at EUs vedtak, som Norge ikke har vært med på å utforme, må tilpasses norske forhold, særlig med tanke på samarbeidet Norge har med Russland om havområdene i nord.

De har brukt for langt tid, mener likevel stortingsrepresentant for Venstre, Ola Elvestuen.

– Det er bra at Norge nå endelig følger EU og innfører et forbud mot russiske skip. Samtidig er det feil av regjeringen å lage unntak fra EU-forbudet. Det er avgjørende at hele Europa innfører de samme sanksjonene. Først da blir sanksjonene effektive. Da må forbudet også gjelde russiske fiskebåter i Norge, sier Elvestuen i en epost til NTB.

Til NRK sier Skjæran at unntaket for fiskefartøy er i tråd med EUs sanksjoner.

De siste ukene er det meldt om en økning i antallet russiske trailere som krysser grensen ved Storskog i Finnmark etter at EU stengte sine grenser for russiske varer.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer