Putin: Russland står overfor stor trussel og vurderer anerkjennelse av Øst-Ukraina

Russland står overfor «en alvorlig og svært stor trussel» i Ukraina, sier president Vladimir Putin.

Ukraina-konflikten utgjør en stor alvorlig trussel for Russland, sier president Vladimir Putin. Foto: Sputnik / AP / NTB
Ukraina-konflikten utgjør en stor alvorlig trussel for Russland, sier president Vladimir Putin. Foto: Sputnik / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Bruken av Ukraina som et instrument for konfrontasjon med landet vårt, utgjør en alvorlig og svært stor trussel mot oss, sa Putin da han på kort varsel sammenkalte det russiske sikkerhetsrådet mandag ettermiddag.

Han understreket samtidig at Moskvas fremste prioritet «ikke er konfrontasjon, men sikkerhet».

Sikkerhetsrådet diskutere ifølge Putin også Dumaens forslag om å anerkjenne de separatistkontrollerte områdene Donetsk og Luhansk i Øst-Ukraina som uavhengige.

De to utbryterregionene har siden 2014 vært kontrollert av russiskstøttede separatister, som i snart åtte år har ligget i krig med ukrainske regjeringsstyrker.

Over 14.000 mennesker er drept, og store deler av det som tidligere var Ukrainas viktigste industriregion, ligger i grus.

Separatistlederen i Luhansk, Leonid Pasechnik, oppfordret mandag Putin til å anerkjenne utbryterregionen som uavhengig republikk i en video som ble sendt på russisk TV.

Denis Pusjilin, lederen for den selverklærte Folkerepublikken Donetsk, kom med en lignende appell.

Kreml har tidligere gitt uttrykk for en viss skepsis til å anerkjenne de to utbryterregionene og har vist til at det i så fall betyr at Minsk-avtalen fra 2015 blir gravlagt en gang for alle.

Minsk-avtalen, som i ettertid har vært omtalt som et diplomatisk kupp fra Moskvas side, pålegger Ukraina å endre grunnloven og gi en stor grad av selvstyre til Donetsk og Luhansk i en føderasjon, noe som indirekte vil gi Russland stor innflytelse over ukrainsk utenriks- og sikkerhetspolitikk, uten å resultere i internasjonal fordømmelse og sanksjoner.

Lavrov og Blinken møtes torsdag i Genève

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at han skal ha et nytt møte med USAs utenriksminister Antony Blinken i Genève torsdag.

I en telefonsamtale søndag ettermiddag skal Frankrikes president Emmanuel Macron og Russlands president Vladimir Putin ha blitt enige om å fortsette forsøk på å løse Ukraina-krisen. Et toppmøte mellom Putin og USAs president Joe Biden ble antydet.

Muligheten for et slikt toppmøte antas å bli et tema for de planlagte samtalene mellom Lavrov og Blinken.

Ukrainsk utenriksminister hardt ut mot russiske anklager

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba tyr til Twitter og avfeier de russiske anklagene om et granatangrep på et grenseanlegg.

– Nei, Ukraina angrep ikke Donetsk eller Luhansk, sendte sabotører til den russiske grensen, bombet russisk territorium, bombet russiske grenseoverganger eller utførte sabotasje. Ukraina planlegger heller ingen slike handlinger, skriver Kuleba på Twitter mandag ettermiddag.

– Russland, stopp løgnfabrikken nå, skriver han videre.

Mandag formiddag anklaget russiske myndigheter Ukraina for å ha utført et granatangrep som ødela et russisk grenseanlegg som brukes av FSB. Ukraina kaller anklagene falske nyheter.

(©NTB)

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer