Over 800 pågrepet i internasjonal politiaksjon - syv i Norge

Politisamarbeidet kalles Trojan Shields og har jobbet med å knekke krypterte kriminelle nettverk.

En internasjonal politioperasjon mot organisert kriminalitet har ført til hundrevis av pågripelser. En rekke land, blant dem Norge, ser ut til å være involvert. Foto: NTB
En internasjonal politioperasjon mot organisert kriminalitet har ført til hundrevis av pågripelser. En rekke land, blant dem Norge, ser ut til å være involvert. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no): Det har ført til at flere enn 12.000 enheter brukt av 300 kriminelle grupper har blitt tatt ned. Det har også ført til flere enn 800 arrestasjoner, 700 ransakinger, beslag i åtte tonn kokain og hundrevis av politiaksjoner i Europa, New Zealand og Australia.

Det opplyser viseadministrerende direktør Jean-Philippe Lecouffe i Europol på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

- Sjeldent gjennombrudd

Lecouffe bekrefter at blant annet Norge, Danmark, Sverige og Finland er blant de involverte landene.

– Dette er et sjeldent gjennombrudd, en enestående mengde meldinger, sier Lecouffe.

Det er gjennomført over 500 ransakelser, og forhindret minst 21 drap i Australia. FOTO: AUSTRALIAN FEDERAL POLICE via NTB
Det er gjennomført over 500 ransakelser, og forhindret minst 21 drap i Australia. FOTO: AUSTRALIAN FEDERAL POLICE via NTB Vis mer

150 personer pågrepet i Sverige

I Sverige har de pågrepet 150 personer i forbindelse med aksjonen og det ventes flere i både Sverige og resten av landene, sier Linda Staaf i svensk politi på pressekonferansen. Svensk politi skal også ha forhindret ti drap som følge av etterforskingen.

Det nederlandske politiet sier på pressekonferansen at politiet har kunnet lese millioner av meldinger fra nasjonale og internasjonale kriminelle ved hjelp av operasjonen. Meldingene skal ha omfattet kommunikasjon om blant annet våpen og leiemord.

- Bare en begynnelse

Kommandør Jennifer Hurst i det australske politiet sier at hun mener politiet i dag har gitt organisert kriminalitet på verdensbasis et hardt slag.

Videre forteller hun at de har gjennomført over 500 ransakelser, og forhindret minst 21 drap i Australia.

- For oss er «Operation Ironside» bare begynnelsen, sier Hurst.

Kripos: Syv personer pågrepet i Norge

Gjennom internasjonalt politisamarbeid har norsk politi pågrepet flere personer, siktet for grov narkotikakriminalitet.

Kripos kan bekrefte at norsk politi har deltatt i den internasjonale operasjonen «Trojan Shield», i regi av FBI, og i samarbeid med en rekke andre lands politimyndigheter. Operasjonen har pågått i flere år, og knytter seg til kryptert kommunikasjon mellom tunge kriminelle.

Åtte tonn kokain er beslaglagt og hundrevis av politiaksjoner i Europa, New Zealand og Australia AUSTRALIAN FEDERAL POLICE via NTB
Åtte tonn kokain er beslaglagt og hundrevis av politiaksjoner i Europa, New Zealand og Australia AUSTRALIAN FEDERAL POLICE via NTB Vis mer

– Som følge av informasjonen er syv personer pågrepet i forskjellige distrikt, siktet for alvorlig narkotikakriminalitet. Det er gjort betydelig beslag av narkotika og penger, sier politiadvokat Morten Stene ved Kripos.

Planlagt pågripelse i utlandet

De siktede er pågrepet i Norge, og sakene etterforskes av de aktuelle politidistriktene. Av hensyn til den videre etterforskningen ønsker vi ikke å si noe om hvilke distrikt som har deltatt i operasjonen. Det er også planlagt pågripelse av en person i utlandet. Denne personen har en bakmannsrolle. Flere trailere med til sammen betydelige mengder narkotika har også blitt stoppet i Sverige, der politiet har opplysninger om at det skulle transporteres videre til Norge.

Flere av de pågrepne har tidligere vært ukjente for politiet, og det hadde krevd betydelige ressurser å avdekke deres roller uten informasjonen fra den internasjonale politioperasjonen.

– Politiet kan ikke utelukke ytterligere pågripelser, sier Stene.

Ny metode for smugling

Under etterforskningen er det avdekket en ny modus for å smugle narkotika inn til Norge.

– Denne modusen var også ukjent for flere av våre internasjonale samarbeidspartnere, og har fått oppmerksomhet internasjonalt. Av hensyn til den videre etterforskningen ønsker vi ikke å gi noen detaljer om denne metoden, sier Stene.

Tilbake til Sol.no

Flere aviser som skriver om dette:

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer