Oljefondet om investeringer i Russland: – Ikke mulig å starte nedsalget nå

Regjeringen har pålagt Oljefondet å selge sine russiske aksjer, men i et brev til Finansdepartementet opplyser Norges Bank at det ikke er mulig å gjennomføre dette.

Oljefondsjef Nicolai Tangen etter presentasjonen av fondets resultat for 2021 på en pressekonferanse i Norges Bank i Oslo.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Oljefondsjef Nicolai Tangen etter presentasjonen av fondets resultat for 2021 på en pressekonferanse i Norges Bank i Oslo.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Det begrunnes blant annet med at Moskvabørsen har vært stengt siden 28. februar 2022, og at det er innført omfattende sanksjoner og sanksjoner mot Russland.

«Norges Bank vil i tråd med departementets beslutning selge alle fondets investeringer i Russland. Grunnet stengte markeder og omfattende sanksjoner er det ikke mulig å starte nedsalget nå», skriver Norges Bank.

Videre heter det i brevet at «Norges Bank vil komme tilbake til departementet med en anbefaling om opphevelse av frysen av våre investeringer i Russland når markedene fungerer mer normalt.»

Ved årsskiftet hadde Oljefondet aksjer for drøye 27 milliarder kroner i Russland, opplyser Norges Bank.

Norge frøs i februar investeringene til oljefondet i Russland som en reaksjon etter president Vladimir Putins invasjon av Ukraina.

28. februar ba Finansdepartementet om at Norges Bank kommer med en plan for å selge seg ut av Russland. Fristen for dette var tirsdag, men Norges Bank har altså bedt om mer tid.

Til brevet er et vedlegg som er unntatt offentligheten. Dette inneholder blant annet «forslag til enkelte justeringer av mandatet for forvaltningen for å reflektere at Russland skal ut av fondets investeringsunivers», heter det.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer