Norge tar i bruk omstridt metode for organdonasjon

Kritikere har fryktet at den nye metoden for organdonasjon kan føre til at pasienter blir erklært død i strid med loven. Nå har fagekspertene konkludert.

ILLUSTRASJONSFOTO: David Tadevosian / Shutterstock / NTB
ILLUSTRASJONSFOTO: David Tadevosian / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no): Nå er kriteriene for erklære noen død for organdonasjon endret.

Det ble bestemt i møte i Beslutningsforum for nye metoder i dag. Dette betyr at metoden kan tas i bruk på norske sykehus, men det er opp til hvert enkelt sykehus om de vil ta i bruk metoden.

Varianter av den nye metoden for organdonasjon er i bruk i flere europeiske land, men også der har det vært lange diskusjoner om dødskriteriene.

Den nye metoden cDCD - på norsk «kontrollert donasjon etter sirkulasjonsstans» - dreier seg om pasienter som ligger på intensivavdeling med alvorlig hjerneskade etter traumer, blødninger eller oksygenmangel der det er besluttet å avslutte livsforlengende behandling.

Ved den nye metoden blir organdonasjon utført etter varig hjerte- og åndedrettsstans, og pasienten er altså ikke erklært hjernedød før behandlingen trekkes tilbake, slik som ved DBD – men erklæres død etter en observasjonsperiode på 5 minutter uten eget åndedrett og hjerteaksjon.

Med den nye metoden kan altså en donor erklæres død ved puste- og hjertestans. I Norge har det i dag bare vært organdonasjonsmetoden DBD - donasjon etter hjernedød - i bruk.

Det var Oslo universitetssykehus som først brukte metoden.

Målet var å skaffe flere organdonorer, men metoden ble stanset fordi den manglet godkjenning. Deretter har det vært mange etiske diskusjoner knyttet til bruk av metoden.

Frykten blant leger og jurister er at pasienter i verste fall kan bli erklært døde i strid med lov og medisinsk etikk.

Tilbake til Sol.no

Flere aviser som skriver om dette:

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer