Norge godkjenner «verdens dyreste medisin»

Legemiddelet Onasemnogene abeparvovec også kjent som Zolgensma ble mandag godkjent til behandling av spinal muskelatrofi (SMA).

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Sol.no): Det skriver Helse Vest i en pressemelding.

Zolgensma er en genterapi som gis én gang, med en svært høy engangskostnad. Legemiddelet har blitt omtalt som verdens dyreste medisin.

- Beslutningen som er fattet i dag er et resultat av en lang prosess og en grundig vurdering hvor det har vært avgjørende med god og tett dialog med klinikere innenfor dette fagområdet. Vi opplever at det har vært et godt og ryddig samarbeid med leverandøren og er glade for at vi har kommet fram til en avtale, sier leder av Beslutningsforum og administrerende direktør i Helse Vest, Inger Cathrine Bryne, i pressemeldingen.

– Her har partene kommet fram til en rimelig risikodeling som gjør det mulig å tilgjengeliggjøre legemiddelet i Norge. Dette vil forhåpentligvis bety mye for norske pasienter og pårørende, sier hun videre.

Behandlingen skal gjennomføres ved Oslo universitetssykehus HF (OUS) og behandlende lege skal registrere relevante behandlingsdata i kvalitetsregister for SMA slik at effekten kan følges over tid i tett samarbeid med den nasjonale SMA-faggruppen.

SMA er en alvorlig, sjelden sykdom som forårsaker muskelsvinn. Årsaken er en genfeil. I Norge antas det at cirka 50 personer under 18 år har SMA, mens tallet for personer over 18 år ikke er kjent, ifølge Helsenorge.no.

Livslang effekt

Det er Novartis Gene Therapies som har utviklet medisinen. Den er designet for å ha livslang effekt, opplyser Sissel Rodahl, daglig leder for selskapets avdeling for mellomstore land i Europa.

– Norge er det første landet i Europa som fullt ut har inkludert SMA i det eksisterende nyfødtscreeningsprogrammet. Tidlig diagnostisering kombinert med tidlig behandling vil forandre liv. All erfaring tilsier at tidlig behandling gir den beste effekten og beste prognosen for barna som blir født med SMA, skriver hun i en epost til NTB.

Tilbake til Sol.no

Flere som skriver om dette:

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer