Nato utplasserer fire nye stridsgrupper i Bulgaria, Ungarn, Romania og Slovakia

Fire nye Nato-stridsgrupper skal settes klar på alliansens sørøstlige flanke, kunngjorde generalsekretær Jens Stoltenberg onsdag.

Fire nye Nato-stridsgrupper skal settes klar på alliansens sørøstlige flanke, kunngjorde generalsekretær Jens Stoltenberg på dagens pressekonferanse. (Photo by Thomas COEX / AFP)
Fire nye Nato-stridsgrupper skal settes klar på alliansens sørøstlige flanke, kunngjorde generalsekretær Jens Stoltenberg på dagens pressekonferanse. (Photo by Thomas COEX / AFP) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Lederne i Nato planlegger utplassering av stridsgrupper i Bulgaria, Romania, Slovakia og Ungarn, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg onsdag.

Det ventes at de fire nye stridsgruppene formelt vil bli erklært operative på Natos toppmøte torsdag.

Dermed vil det til sammen være åtte stridsgrupper på Natos østflanke, sa Stoltenberg på en pressekonferanse.

Alt i alt er 40.000 soldater nå satt under direkte Nato-kommando, mot bare 4.000 for noen måneder siden. I tillegg er det nå 100.000 amerikanske soldater i Europa, og nord i Atlanterhavet og i Middelhavet er det til sammen fem hangarskipsgrupper fra Nato-land til stede.

– Vi lever i en ny sikkerhetsmessig virkelighet, sier Stoltenberg.

– Putins brutale invasjon av Ukraina resulterer i døde hver eneste dag. Putin må avslutte denne krigen umiddelbart, innledet Stoltenberg på pressekonferansen.

– I morgen kommer Nato til å gjenta sin støtte til Ukraina. Ifølge FN-traktaten har Ukraina rett til å forsvare seg. I morgen forventer jeg at de allierte forplikter seg til ytterligere støtte. Blant annet når det gjelder cyberforsvar, sier han videre.

Nato-sjefen sier også at de allierte er redd for at Kina skal gi materiell støtte til den russiske innovasjonen.

Stoltenberg om mulig forlengelse i Nato: – Det er opp til de allierte

Jens Stoltenberg sier det blir opp til de 30 landene i alliansen å avgjøre om han skal forlenge perioden som Nato-sjef med ett år til.

En journalist fra Politico spurte på pressekonferansen om han vurderte forlengelse grunnet situasjonen i Europa og verden.

– Dette er opp til de 30 allierte å avgjøre. Mitt fokus er å forberede toppmøtet i morgen i den mest alvorlige sikkerhetssituasjonen vi har vært i på flere tiår, svarte Stoltenberg, som møtte pressen i forbindelse med Natos ekstraordinære toppmøte i Brussel torsdag.

– Jeg overlater til de allierte å avgjøre dette, gjentok han til slutt.

Stoltenberg har stillingen som generalsekretær i Nato fram til 30. september. Etter det skal han etter planen tiltre i jobben som sentralbanksjef hjemme i Norge.

Som NTB har skrevet tidligere, har det vært delte meninger i alliansen om hvor realistisk en ny forlengelse er etter utnevnelsen av Stoltenberg som sentralbanksjef i Norge. Flere kilder har avvist det som usannsynlig og vist til at Stoltenberg bør tas på sitt ord når han selv sier at han vil hjem. Andre mener Stoltenberg tvert imot er under et relativt tungt press for å fortsette, ikke minst på grunn av behovet for en stø hånd på rattet i den situasjonen som har oppstått nå.

Etter det NTB kjenner til, har flere allierte tatt opp spørsmålet direkte med Stoltenberg for å forsøke å overtale ham til å bli værende. Dette har skjedd også etter at han ble ansatt som ny sjef for Norges Bank.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttaler seg forsiktig om saken.

– Jeg opplever bred støtte til jobben Jens Stoltenberg har gjort i Nato. Han har vært en samlende leder. Men jeg har ikke noen kommentarer til det utover det. Vi får se hva diskusjonen blir på toppmøtet, sier Støre til NTB.

– Regner du med det kommer opp på torsdag?

– Det vil jeg ikke utelukke. Men jeg har ikke noe mer å si om det.

Tilbake til Sol.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer